Un bilanț „altfel” al weekendului de Ziua Independenței: 400 de incidente armate, peste 150 de morți

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.07.2021 - 17:00
Cel puţin 150 de persoane ucise prin împuşcare în peste 400 de incidente în SUA, în weekendul de Ziua Independenţei. / Foto: news.ro

Cel puţin 150 de persoane au fost ucise în cu arme de foc, în peste 400 de incidente armate petrecute în Statele Unite în weekendul de Ziua Independenței, în contextul în care marile oraşe americane înregistrează o creştere a nivelului criminalităţii, relatează CNN.

SHARE

Datele înregistrate de site-ul de specialitate Gun Violence Archive prezintă atât numărul incidentelor armate, cât şi numărul victimelor acestor incidente pe o perioadă de 72 de ore, de vineri şi până duminică, şi evoluează, precizează CNN, citat de news.ro.

Violenţa a atins un nivel fără precedent 

La New York, de exemplu, unde violenţa a atins un nivel fără precedent de ani de zile, de vineri şi până sâmbătă au avut loc 21 de atacuri armate, soldate cu 26 de victime, reprezentând o scădere faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, când au avut loc 25 de incidente şi 30 de victime, potrivit Deartamentului Poliţiei din New York (NYPD). Însă, de Ziua Independenţei, pe 4 iulie, au avut loc 12 incidente soldate cu 13 victime, o creştere faţă de nivelul de anul trecut - când s-au înregistrat opt incidente şi opt victime, potrivit NYPD. 

Citește și: Joint-venture-ul anului în industria auto: croații de la Rimac preiau Bugatti de la Volkswagen

Nivelul incidentelor violente la New York a crescut de la începutul anului cu aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă din 2020 şi a atins 757 de atacuri şi 885 de victime.

La Chicago, unde şeful poliţiei David Brown şi-a exprimat îngrijorarea înaintea ”celui mai dificil weekend al anului” pentru poliţie, 83 de persoane au fost împuşcate - iar 14 ucise - în atacuri armate, începând de vineri dimineaţa (ora locală) şi până luni dimineaţa (ora locală), potrivit unui raport preliminar al Departamentului Poliţiei din Chicago, citat de CNN.

Între persoanele rănite la Chicago se află o fată în vârstă de cinci ani, rănită duminică şi o fată în vârstă de şase ani, împuşcată luni dimineaţa (ora locală).

Una dintre cele 14 persoane ucise la Chicago era membră a Gărzii Naţionale din Illinois, potrivit postului local WLS, afiliat CNN. Familia bărbatului l-a identificat pe reţele de socializare ca fiind Chrys Carvajal, însă medicul legist din comitatul Cook nu i-a dezvăluit în mod public identitatea.

Citește și: Numai doi elevi din trei au luat examenul de bacalaureat în 2021. Anul trecut a fost și mai rău

Locotenet-colonelul Brad Leighton a confirmat CNN că Chrys Carvajal era repartizat la Company L, Recruitment Sustainment Program, Recruiting and Retention Battalion din cadrul Gărzii Naţionale a Armatei din Illinois.

Carvajal ”era nou în Garda Naţională şi urma să fie rapartizat într-o unitate de transport. El şi-a încheiat recent formarea de bază în armată”, a precizat Leighton, adăugând că ”ne gândim la familia şi prietenii soldatului clasa I Carvajal”.

Doi poliţişti din Chicago au fost răniţi într-un incident armat, noaptea, după ce un bărbat a deschis focul în timp ce poliţişti dspersau mai multe sute de persoane şi arestau peste 60. Viaţa niciunuia dintre ei nu este în pericol, potrivit poliţiei.

Spre deosebire de alte oraşe în care creşte criminalitatea, nivelul omuciderilor înregistrat în iunie la Chicago este mai mic cu 2% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, însă numărul victimelor este cu 14% mai mare.

O explicaţie ar fi faptul că nivelul omuciderilor a scăzut cu 20% în iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 98 la 78, nivelul atacurilor armate a scăzut cu 13%, de la 416 la 363, iar al victimelor atacurilor armate cu 8%, de la 540 la 499.

Un jucător profesionist de golf, Gene Siller, a fost împuşcat mortal, duminică, la un club de country, la periferia Atlantei, iar atacatorul era căutat în continuare, potrivit poliţiei comitatului Cobb.

Siller, în vârstă de 41 de ani, a fost găsit inconştient, prezentând o rană prin împuşcare în cap, iar decesul a fost constatat la faţa locului, potrivit poliţiei.

Citește și: Ce a găsit Corpul de control al Economiei în propria curte: chirii de 10 cenți/mp

Alte două victime împuşcate au fost găsite ulterior, însă atacatorul nu a fost identificat.

În weekendul Zilei Naţionale au avut loc, de asemenea, mai multe atacuri în masă, potrivit CNN, care defineşte astfel un incident armat soldat cu patru morţi sau răniţi, fără atacator.

Opt persoane au fost rănite sâmbătă dimineaţa înr-un atac armat lângă o spălătorie auto la Fort Worth, în Texas, în urma unei cerţi între un grup de bărbaţi, anunţă într-un comunicat poliţia din localitate.

Unul dintre bărbaţia plecat în timpul cerţii, s-a întors cu o armă de foc, a tras către ”grupul de persoane”, iar mai mute persoane au deschis la rândul lor focul, precizează poliţia. Majoritatea răniţilor, care se aflau într-o stare stabilă, sunt simpli trecători, potrivit poliţiei.

La Norfolk, în Virginia, patru copii au fost împuşcaţi vineri după-amiaza, inclusiv o fată în vârstă de şase ani, iar după ce s-a anunţat că viaţa îi era în pericol, se afla într-o stare stabilă, potrivit Poliţiei din Norfolk.

Între victime se mai află un băiat în vârstă de 14 ani, o fată în vârstă de 16 ani şi un băiat în vârstă de 16 ani, care urmează să se recupereze deplin.

Poliţia din Norfolk a anunţat că detectivi au arestat şi inculpat un băiat în vârstă de 15 ani în acest incident.

O persoană a fost ucisă, iar alte 11 au fost rănite în acest incident, la o petrecere într-un bloc, la care participau sute de persoane, la Toledo, în Ohio, duminică noaptea (ora locală), potrivit poliţiei din oraş.

O persoană în vârstă de 17 ani a murit, după ce a fost transportată cu un elicopter la Spitalul Universitar din Michigan, potrivit şefului Poliţiei din Toledo George Kral.

Două vctime, în vârstă de 51 şi 19 ani, se aflau în stare critică, potrivit lui Kral, iar celelalte nouă, cu vârsta cuprinsă între 11 şi 19 ani, se aflau într-o stare stabilă.

Poliţia din Cincinnati, în Ohio, a anunţat că doi adolescenţi în vârstă de 16 şi 19 ani au fost ucişi, iar alţi trei au fost răniţi la o petrecere într-un parc, duminică noaptea (ora locală).

Cei doi tineri s-au ”angajat într-o altercaţie verbală care a condus la două schimburi de focuri”, iar celelalte victime au fost prinse la mijloc, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, şeful Poliţiei din Cincinnati Eliot Isaac.

Două adolescente, în vârstă de 16 şi 17 ani, şi un adolescent în vârstă de 15 ani au fost răniţi în acest incident, potrivit lui Isaac.

Fata în vârstă de 17 ani se afla în stare critică, rănită prin împuşcare în spate, iar celalte două victime prezentau răni care nu le pun viaţa în pericol, potrivit şefului poliţiei.

La Dallas, poliţia a intervenit la două atacuri armate, la 4 iulie. Unul dintre ele a implicat cinci bărbaţi, împuşcaţi. Trei dintre ei au murit după ce au fost transportaţi la un spital în apropiere, a anunţat poliţia.

Un bărbat în vârstă de 61 de ani a fost ucis în alt incident, în care a fost împuşcat ”în mai multe rânduri pe stradă, în timpul unor tulburări” şi a murit la spital, potrivit poliţiei din Dallas.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te