Uniunea Europeană vrea să suspende dreptul la azil pentru migranții veniți prin Belarus

DE Elena Andrei | Actualizat: 03.12.2021 - 22:34
UE vrea să suspende dreptul la azil pentru migranții veniți prin Belarus/foto: the guardian

UE ia în considerare suspendarea drepturilor solicitanților de azil în țările care se învecinează cu Belarus, permițând autorităților acestora să-i rețină pe „migranții lui Lukașenko”. UE acuză Belarus că transportă migranți din Orientul Mijlociu cu vize de turiști.

SHARE

În propunerile prezentate de Comisia Europeană, brațul executiv al UE condus de președintele Ursula von der Leyen, țărilor li se va permite să țină solicitanții de azil în taberele de frontieră timp de până la patru luni, apoi să recurgă la deportări rapide.

Aceste propuneri sunt valabile pentru criza migranților provocată de Minsk. 

UE acuză Belarus că transportă migranți din Orientul Mijlociu cu vize de turiști, apoi îi forțează să treacă prin pădure în Polonia, Lituania și Letonia.

Grupurile pentru drepturile omului susțin că această practică încalcă regulile UE și dreptul internațional umanitar, dacă sunt expulzați fără o evaluare individuală a cazurilor sau fără a li se acorda o șansă realistă de a solicita azil, dar UE consideră că Belarusul a încălcat drepturile migranților, înșelându-i că vor ajunge în Europa.

Citește și

ONU: 7.000 de migranți în Belarus, 2.000 la granița cu Polonia, care nu vor să se întoarcă acasă

O navă românească a salvat 244 de migranți în Marea Mediterană

 

Conform propunerii Comisiei, migranților li se va permite să solicite azil numai în locuri desemnate, cum ar fi punctele de trecere a frontierei.

Autoritățile naționale ar avea la dispoziție o perioadă mai lungă de până la patru săptămâni pentru a înregistra cererile de azil.

Solicitanții de azil ar putea fi ținuți până la 16 săptămâni la frontieră, pierzându-și dreptul permanent de a fi deținuți în centre mai potrivite din interiorul țării.

Propunerile sunt un alt exemplu de înăsprire a normelor UE în materie de imigrație, deoarece peste un milion de persoane au sosit în 2015, copleșind blocul și împărțind statele membre cu privire la modul de răspuns la o astfel de criză.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.