O delegația americană s-a întâlnit cu președintele Vjosa Osmani și cu prim-ministrul Albin Kurti. Potrivit unei declarații a biroului lui Osmani, SUA au cerut înlăturarea blocajelor de pe drumurile din nordul țării și încetarea intimidărilor și amenințărilor cu violența.
Trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest a sosit luni în capitala Kosovo, Pristina, pe fondul tensiunilor din regiune.
Vizita lui Gabriel Escobar a avut loc după ce sârbii din nordul Kosovo au blocat principalele drumuri pentru a protesta față de arestarea, sub suspiciunea de terorism, a fostului ofițer de poliție sârb Dejan Pantic, care a făcut parte dintr-o demisie în masă a sârbilor din forțele de securitate în noiembrie.
Consiliul pentru afaceri externe al Uniunii Europene a declarat că majoritatea statelor membre sunt de acord cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în ceea ce privește necesitatea de a trimite întăriri și echipamente pentru Misiunea Uniunii Europene de sprijinire a statului de drept în Kosovo (EULEX), în cazul în care acestea sunt necesare.
„Am cerut statelor membre să fie pregătite să trimită întăriri suplimentare pentru misiunea noastră EULEX. Multe dintre ele au fost de acord și sunt pregătite să trimită mai multe capacități, un sprijin mai eficient, mai mulți oameni pentru această misiune, dacă este nevoie'', a declarat Borrell.
Borrell a îndemnat ambele părți să detensioneze situația și să revină la dialog.
'„Trebuie să se întoarcă la dialogul facilitat de UE, încă o dată, o sarcină din partea Adunării Generale a Națiunilor Unite către Uniunea Europeană și către mine, în calitate de mediator al acestui dialog. Acest lucru este esențial atât pentru Serbia, cât și pentru Kosovo pe drumul lor european'', a spus el.
Reprezentantul special al UE pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajcak, este așteptat să viziteze regiunea în zilele următoare.
Kosovo, locuit predominant de albanezi, s-a desprins de Serbia în 1999 și și-a declarat independența în 2008. Însă Serbia nu a recunoscut acest lucru și consideră fosta sa provincie ca făcând parte din teritoriul său.
Tensiunile dintre cele două au izbucnit luna trecută, când Kosovo a încercat să le impună etnicilor sârbi să își schimbe plăcuțele de înmatriculare a vehiculelor care datează dinainte de 1999 cu plăcuțe emise de Pristina. Decizia i-a determinat pe etnicii sârbi din Kosovo să se retragă din toate instituțiile centrale și locale.
Citește și
Vom ști dacă Vlad Țepeș era „vampir”. ADN-ul domnitorului, extras de pe o scrisoare veche de 500 ani
Expertul nuclear non-binar al lui Biden, concediat. Fura bagaje de femei pentru haine și bijuterii
În patru municipalități din nordul țării au fost anunțate alegeri anticipate pentru 18 decembrie, după ce reprezentanții etnicilor sârbi au demisionat din posturile lor.
Kosovo a amânat alegerile din cauza problemelor de securitate, iar votul va avea loc în aprilie.
La începutul acestei săptămâni, unele centre electorale au fost avariate și s-au auzit focuri de armă în zonele respective, existând temeri privind o escaladare a tensiunilor.
Între timp, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă că Belgradul va cere în mod oficial misiunii de menținere a păcii conduse de NATO în Kosovo să desfășoare trupe sârbe acolo.
De asemenea, Vucic i-a îndemnat pe sârbii din Kosovo să respecte forțele NATO și UE.