UE își închide spațiul aerian pentru avioanele din Belarus

DE Edi Neagu | Actualizat: 25.05.2021 - 08:39
UE își închide spațiul aerian pentru avioanele din Belarus. Foto: Consiliul European/Facebook

Uniunea Europeană a trecut la sancțiuni după deturnarea de către autoritățile din Belarus a unui avion RyanAir în care se afla un opozant al regimului Lukașenko. Astfel, avioanele companiilor aeriene din Belarus au interzis în spațiul comunitar.

SHARE

Liderii UE, reuniţi la Bruxelles, au decis luni seară să închidă spaţiul aerian al uniunii pentru avioanele din Belarus ca măsură de sancţionare a regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzat că a ordonat deturnarea unui avion de linie al companiei Ryanair ce efectua un zbor pe ruta Atena-Vilnius pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici, informează AFP şi Reuters.

Liderii celor 27 de state membre au cerut, de asemenea, companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului, au agreat să impună sancţiuni suplimentare, inclusiv de natură economică, şi au cerut eliberarea imediată a jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici şi a partenerei sale, Sofia Sapega, arestaţi duminică.

CITEȘTE ȘI: Ciolacu, atac la Dragnea: nu înțelege de ce nu s-a semnat contract cu o firmă de lobby pentru Trump

Consiliul European "condamnă cu tărie aterizarea forţată a unui avion Ryanair la Minsk (...) care a subminat securitatea aeriană, precum şi arestarea de către autorităţile belaruse"a lui Protasevici şi a partenerei sale, conform concluziilor reuniunii.

S-a solicitat, de asemenea, ca Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) să investigheze acest "incident fără precedent şi inacceptabil".

CITEȘTE ȘI: Un mesaj pentru Rusia: Occidentul e aici. Iar România se află în prima linie construită de NATO

Liderii europeni au cerut şi "extinderea cât mai curând posibil a listei oficialilor şi a entităţilor" din Belarus vizaţi de sancţiuni europene.

Lukașenko și alte 88 de persoane au deja interdicție în UE

Aproximativ 88 de persoane din Belarus, printre care şeful statului Aleksandr Lukaşenko, precum şi şapte entităţi sunt deja sancţionate cu interdicţia de a călătorie în UE şi îngheţarea activelor pentru reprimarea opoziţiei şi alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, ale căror rezultate au fost măsluite, în evaluarea europeană.

Liderii statelor europene au cerut, de asemenea,"adoptarea altor sancţiuni economice ţintite". În acest sens, au invitat Comisia Europeană şi pe liderul diplomaţiei europene Josep Borrell "să prezinte fără întârziere propuneri în acest scop".

Totodată, liderii europeni şi-au exprimat solidaritatea cu Letonia în urma "expulzării nejustificate" a diplomaţilor săi acreditaţi la Minsk.

Belarus a ordonat luni expulzarea ambasadorului leton şi a întregului personal al ambasadei, acuzând autorităţile letone că ar fi înlocuit drapelul oficial belarus cu cel al opoziţiei în contextul campionatului mondial de hochei găzduit de Riga. Ca răspuns, Letonia a anunţat, la rândul ei, expulzarea diplomaţilor belaruşi, relatează Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.