Ucraina va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit și va folosi altă rută

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.05.2022 - 22:18
Gazul rusesc va ajunge în Europa pe o rută alternativă/FOTO: zdg.md

Ucraina a anunţat marţi că va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritorul ucrainean către Europa, dând vina pe Moscova pentru această mişcare şi spunând că acestea vor avea loc pe altă rută.

SHARE

GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că de miercuri va suspenda fluxurile pe ruta Sohranivka, declarând „forţă majoră”, clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat, relatează Reuters.

Compania a declarat într-un comunicat că nu poate opera la staţia de compresoare de gaz Novopskov din cauza „interferenţei forţelor de ocupare în procesele tehnice”, adăugând că ar putea muta temporar fluxul afectat în altă parte, către punctul de interconectare fizică „Sudzha”, situat pe teritoriul controlat de Ucraina.

Dar Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, a spus că este ”imposibil din punct de vedere tehnologic” să transfere toate volumele către punctul de interconectare Sudzha, aşa cum a propus GTSOU.

Ucraina a rămas o rută importantă de tranzit pentru gazele ruseşti către Europa chiar şi după invazia Rusiei din 24 februarie.

Citește și:

VIDEO Un câine, care a adulmecat sute de bombe și mine rusești, decorat de președintele Zelenski

Expert: „Al Treilea Război Mondial a început. Moldova e o țintă pentru Rusia”

Staţia de compresoare Novopskov din regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, a fost ocupată de forţele ruse şi de luptători separatişti, la scurt timp după ce Moscova a început ceea ce ea descrie drept o ”operaţiune militară specială”.

Este primul compresor din sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina, din regiunea Lugansk, rută de tranzit pentru aproximativ 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sau o treime din gazul rusesc care este transportat către Europa prin Ucraina, a spus GTSOU.

Compania a spus că, pentru a-şi îndeplini ”obligaţiile de tranzit către partenerii europeni în totalitate”, ”va transfera temporar capacitatea indisponibilă” către punctul de interconectare Sudzha de pe teritoriul controlat de Ucraina.

Gazprom a declarat că a primit o notificare din partea Ucrainei că ţara va opri tranzitul de gaze către Europa prin interconectorul Sohranivka de la 07:00, ora locală, pe 11 mai.

Compania rusă a adăugat că Ucraina a propus trecerea întregului tranzit de gaze către Sudzha, adăugând că nu vede nicio dovadă de forţă majoră sau obstacole pentru a continua ca înainte. Gazprom a adăugat că îşi îndeplineşte toate obligaţiile faţă de cumpărătorii de gaze din Europa.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.