Un alt oficial ucrainean solicită o zonă demilitarizată postbelică în Rusia de după Vladimir Putin

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.06.2023 - 20:54
Mihailo Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski - Foto: Profimedia Images

Un alt oficial ucrainean a cerut o zonă demilitarizată foarte mare, în interiorul Rusiei, în organizarea postbelică, și a spus că regiunile de graniță ale Federației Ruse, cu Ucraina, trebuie să fie fără forțe militare, până la 120 km, în interiorul țării.

SHARE

Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a scris pe Twitter, pe 29 mai, că una dintre caracteristicile-cheie ale oricărui plan de pace viitor trebuie să includă o zonă mare demilitarizată, de partea rusă a graniței, pentru a asigura siguranța Ucrainei și „prevenirea unei reapariții a agresiunii, în viitor”.

Un oficial ucrainean vrea zonă demilitarizată în Rusia post-război

„Pentru a asigura o securitate reală pentru locuitorii din regiunile Harkov, Cernihiv, Sumy, Zaporoje, Lugansk și Donețk și pentru a-i proteja de bombardamente, va fi necesară introducerea unei zone de demilitarizare de 100-120 km, pe teritoriul regiunilor Belgorod, Bryansk, Kursk și republicilor Rostov”, a scris Podoliak.

„Probabil cu un contingent de control internațional obligatoriu, în prima etapă”, a adăugat consilierul prezidențial.

Aceasta nu a fost prima dată când un oficial ucrainean de rang înalt a comentat despre o zonă demilitarizată a Rusiei și evidențiază gândirea actuală a elitei politice a Ucrainei.

Citeşte şi: Podoliak: „Rusia a bombardat moscheea din Harkov chiar în timpul călătoriei lui Putin în Iran”

La începutul lunii mai, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei a declarat că dorește o zonă demilitarizată profundă, în interiorul Rusiei, impusă după conflict, răspunzând întrebărilor despre eforturile țării sale de a asasina propagandiștii ruși, conform Daily Digest.

Potrivit Newsweek,  șeful informațiilor ucrainene, generalul-maior Kirilo Budanov, a explicat ce vrea să vadă după încheierea războiului cu Rusia. Viziunea lui ar putea fi puțin prea avansată.

Budanov a susținut că, chiar dacă poporul rus ar răsturna guvernul lui Vladimir Putin, el și-ar dori o zonă de frontieră demilitarizată, la 60 de mile în interiorul Rusiei, pentru a preveni izbucnirea oricăror conflicte viitoare, potrivit The Times of London.

Citeşte şi: Negociatorul-şef Mihailo Podoliak spune că Rusia bombardează ”continuu” Mariupolul de Paşte

„Acesta ar trebui să fie scopul nostru”, a spus Budanov, pentru The Times. „Dacă nu vor ataca și nu decid că vor să se răzbune în câțiva ani, aceasta nu ar trebui să fie o problemă”.

Nu s-au oferit detalii despre modul în care această frontieră demilitarizată va fi stabilită după încheierea războiului, dar o astfel de condiție ar fi foarte puțin probabilă, într-o înțelegere negociată.

S-ar putea argumenta că, dacă Rusia s-ar preda necondiționat, atunci ar fi posibilă o graniță demilitarizată de 100 km. Dar este puțin probabil ca acest tip de capitulare să se întâmple, iar The Times a remarcat că comentariile lui Budanov ar putea „să stârnească temeri de escaladare în război”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te