Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a scris pe Twitter, pe 29 mai, că una dintre caracteristicile-cheie ale oricărui plan de pace viitor trebuie să includă o zonă mare demilitarizată, de partea rusă a graniței, pentru a asigura siguranța Ucrainei și „prevenirea unei reapariții a agresiunii, în viitor”.
Un oficial ucrainean vrea zonă demilitarizată în Rusia post-război
„Pentru a asigura o securitate reală pentru locuitorii din regiunile Harkov, Cernihiv, Sumy, Zaporoje, Lugansk și Donețk și pentru a-i proteja de bombardamente, va fi necesară introducerea unei zone de demilitarizare de 100-120 km, pe teritoriul regiunilor Belgorod, Bryansk, Kursk și republicilor Rostov”, a scris Podoliak.
„Probabil cu un contingent de control internațional obligatoriu, în prima etapă”, a adăugat consilierul prezidențial.
Aceasta nu a fost prima dată când un oficial ucrainean de rang înalt a comentat despre o zonă demilitarizată a Rusiei și evidențiază gândirea actuală a elitei politice a Ucrainei.
Citeşte şi: Podoliak: „Rusia a bombardat moscheea din Harkov chiar în timpul călătoriei lui Putin în Iran”
La începutul lunii mai, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei a declarat că dorește o zonă demilitarizată profundă, în interiorul Rusiei, impusă după conflict, răspunzând întrebărilor despre eforturile țării sale de a asasina propagandiștii ruși, conform Daily Digest.
Potrivit Newsweek, șeful informațiilor ucrainene, generalul-maior Kirilo Budanov, a explicat ce vrea să vadă după încheierea războiului cu Rusia. Viziunea lui ar putea fi puțin prea avansată.
Budanov a susținut că, chiar dacă poporul rus ar răsturna guvernul lui Vladimir Putin, el și-ar dori o zonă de frontieră demilitarizată, la 60 de mile în interiorul Rusiei, pentru a preveni izbucnirea oricăror conflicte viitoare, potrivit The Times of London.
Citeşte şi: Negociatorul-şef Mihailo Podoliak spune că Rusia bombardează ”continuu” Mariupolul de Paşte
„Acesta ar trebui să fie scopul nostru”, a spus Budanov, pentru The Times. „Dacă nu vor ataca și nu decid că vor să se răzbune în câțiva ani, aceasta nu ar trebui să fie o problemă”.
Nu s-au oferit detalii despre modul în care această frontieră demilitarizată va fi stabilită după încheierea războiului, dar o astfel de condiție ar fi foarte puțin probabilă, într-o înțelegere negociată.
S-ar putea argumenta că, dacă Rusia s-ar preda necondiționat, atunci ar fi posibilă o graniță demilitarizată de 100 km. Dar este puțin probabil ca acest tip de capitulare să se întâmple, iar The Times a remarcat că comentariile lui Budanov ar putea „să stârnească temeri de escaladare în război”.