Ucraina a început contraofensiva împotriva Rusiei. Operațiuni cu arme combinate în Zaporojie

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.06.2023 - 00:14
Tanc Leopard - Foto: Store Norske Leksikon - imagine cu caracter ilustrativ

Ucraina ar fi lansat contraofensiva împotriva Federaţiei Ruse. Pare să fie vorba despre Regiunea Zaporojie, dar afirmaţiile despre această direcţie de atac sunt numai ruseşti şi nu sunt confirmate de sursele oficiale ucrainene. Presa occidentală tatonează tema.

SHARE

Armata ucraineană a lansat un contraatac mult aşteptat şi anticipat, împotriva forțelor rusești de ocupație.

Ucraina lansează contraofensiva

Kievul deschide astfel o fază crucială, în războiul menit să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să mențină sprijinul occidental, în lupta sa împotriva Moscovei, conform The Washington Post.

Trupele ucrainene și-au intensificat aseară atacurile, pe linia frontului din sud-estul țării, potrivit mai multor persoane din cadrul forțelor armate ale țării, într-un impuls semnificativ spre teritoriul ocupat de Rusia.

Patru membri ai armatei, inclusiv ofițeri, au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute public despre evoluțiile de pe câmpul de luptă. Dar sursele citate nu spun exact unde anume a început mult-aşteptata contraofensivă.

Citeşte şi: Istoric britanic: „Occidentul să fie pregătit de contraofensivă. Ucraina nu câștigă fără Crimeea”

Contraofensiva se intensifică dar criza se accentuează în Regiunea Herson, din sudul Ucrainei, unde o breșă în barajul și centrala hidroelectrică de la Nova Kahovka, controlată de Rusia, a trimis apa peste malurile râului Nipru și în zeci de comunități rezidențiale, atât în teritoriile ucrainene, cât și în cele controlate de Rusia.

Forțele Kievului au început contraofensiva mult așteptată, pentru recucerirea teritoriului ocupat, potrivit unor surse rusești din reţelele sociale și de stat, conform Newsweek.

Andrey Rudenko, un corespondent al postului de televiziune de stat rus Rossiya 24, afirmă că Ucraina ar fi lansat o ofensivă cu tancuri în direcția Zaporoje, care ar fi fost respinsă de trupele rusești.

Citeşte şi: Contraofensiva ucraineană dă rezultate. Prima linie de apărare rusă din Zaporojie, spartă

El a adăugat că Ucraina are "multe trupe grav rănite, care zac pe câmpul de luptă". Informaţiile din surse ruseşti trebuie să fie abordate cu maximă prudenţă, pentru că pot fi dezinformări.

Vladimir Rogov, un oficial din cadrul administrației proruse a regiunii parțial ocupate, a declarat la emisiunea Solovyov Live: "În opinia mea, a existat o tentativă de ofensivă la scară largă, timp de trei zile, chiar patru" în Regiunea Zaporoje.

Anterior, s-a comentat în mass-media occidentală că aceste informaţii sunt un exerciţiu propagandistic, menit să afirme că contraofensiva ucraineană, care în realitate nu începuse, ar fi început şi a fost stopată.

Citeşte şi: Zelenski a făcut anunțul care sperie Kremlinul: „Suntem pregătiți pentru contraofensivă. Vom reuși”

Un bloger rus a declarat: "Putem vorbi deja despre începutul ofensivei anunțate de Ucraina, de atâta timp".

Corespondentul de război al presei de stat rusești, Alexander Sladkov, a scris pe Telegram că a fost dificil pentru soldații ucraineni să accepte semnalul de atac, "știind că există mine în față, tranșee inexpugnabile", precum și soldați ruși, "care nu au de gând să se retragă".

Unitatea rusească Storm Z, cu indicativul Ali, a declarat pentru Tass că forțele ucrainene au încercat un avans asupra satului Lobkove, cu cel puțin 20 de vehicule militare și 100 de infanteriști, dar au fost împinse înapoi și au suferit pierderi.

Newsweek a contactat miercuri seară ministerul ucrainean al Apărării, în legătură cu afirmațiile rusești. Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, a declarat că afirmațiile Moscovei, potrivit cărora contraofensiva ar fi început, sunt neadevărate.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te