VIDEO Ucraina angajează piloți străini de F-16 să lupte contra Rusiei. Românii nu sunt excluși

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.08.2024 - 07:59
Ucraina angajează piloți străini de F-16 să lupte contra Rusiei. Românii nu sunt excluși - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Ucraina angajează piloți străini de F-16 să lupte contra Rusiei. Românii nu sunt excluși - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina angajează piloți străini de F-16 să lupte contra Rusiei. Românii nu sunt excluși. Ucraina intenționează să angajeze piloți străini pensionați pentru a pilota avioane de luptă occidentale și a lupta împotriva Rusiei.

SHARE

Ucraina angajează piloți străini de F-16 să lupte contra Rusiei. Românii nu sunt excluși.

Politicianul american Lindsey Graham a declarat acest lucru după o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Guvernul va căuta piloți pensionați din țările NATO pentru a pilota F-16 transferate  Ucrainei, până când piloții ucraineni își vor termina pregătirea.

Ucraina angajează piloți străini de F-16 să lupte contra Rusiei

„Dacă ești un pilot retras de F-16 și vrei să lupți pentru libertate, te vor angaja aici. Ei vor căuta în toate țările NATO piloți de luptă care s-au retras să vină să-i ajute până își vor putea pregăti piloții. Căutăm piloți care să lupte pentru libertate”, a spus Graham, potrivit Militarny.

Nevoia critică de piloți cu experiență este legată de ritmul de pregătire a personalului și piloților ucraineni, care nu ține pasul cu planurile de transfer de avioane de luptă.

Piloții deja pregătiți vor îndeplini sarcini de apărare aeriană și nu vor apărea mult timp lângă linia frontului până se vor adapta.

Sergi Golubțov, șeful Forțelor Aeriene Ucrainene a admis că va dura mult timp pentru ca F-16 să intre în operațiuni de luptă și că totul se va întâmpla în trei etape. În prima etapă, piloții vor îndeplini sarcini de apărare aeriană în interior, apoi vor îndepărta aeronavele rusești din prima linie de front și apoi vor începe să cucerească spațiul aerian.

„Pe scurt, sună așa: târăște-te, mergi, alergi. Încă nu am învățat să ne târâm. Când sosesc avioanele, ne vom da seama că am învățat să ne târăm undeva în țară, vom încerca ce pot face aceste avioane, vom învăța, ne vom obișnui și vom stăpâni spațiul relativ sigur”, spune Golubțov, vorbind despre utilizarea aeronavelor pentru apărarea aeriană în spatele țării. „Atunci vom continua să mergem, iar după ce vom învăța să mergem, vom alerga.”

Implicarea piloților occidentali cu experiență în această perioadă va face posibilă compensarea decalajului de timp și organizarea rapidă a capabilităților necesare pentru a efectua misiuni complexe de luptă.

Românii nu sunt excluși

Anterior, această inițiativă a fost susținută public de unii piloți pensionari. În special, în martie 2023, locotenent-colonelul Dan Hampton, în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA, a spus că este gata să piloteze el însuși avionul pentru armata ucraineană, dacă este necesar”.

Hampton, în vârstă de 58 de ani, cunoscut drept „cel mai mortal pilot de F-16 din lume”, a petrecut 20 de ani în Forțele Aeriene, zburând 151 de misiuni de luptă din 1986 până în 2006. A luptat în războaiele din Golful Persic, Kosovo și Irak.

În plus față de problemele legate de piloți, flota în creștere de avioane de luptă occidentale și rețeaua extinsă de aerodromuri necesită, de asemenea, personal de întreținere și reparații la sol.

Armata ucraineană va căuta și astfel de specialiști în afara țării.

Citește și: Rusia declară România „țară neprietenoasă”: „Ne vor lovi cu F-16 de pe aerodromurile lor”

Generalul rus Aiteci Bijev, fost comandant-șef adjunct al Forțelor Aeriene ale Federației Ruse pentru sistemul comun de apărare aeriană al CSI, a susținut anterior că „există o mare probabilitate ca avioanele F-16 să fie operate de piloți NATO, iar avioanele F-16 vor avea baza pe teritoriul României și al Poloniei”.

Cel puțin în România există și centrul de instruire pentru piloți de F-16, inclusiv pentru ucraineni și români, așa că nu este exclus să existe un program de cooperare pentru operarea avioanelor de luptă.

Citește și: Ucraina pregătește F-16 pentru Crimeea. Rusia „închide” Odesa ca să blocheze avioanele în România

Kievul a primit zece avioane F-16 și așteaptă încă zece până la sfârșitul anului. În total, i-au fost promise 79 de aeronave.

În mod cert, nu are personal calificat pentru atâtea aeronave de luptă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te