Membrii echipajului au fost eliberați și au plecat acasă, petrolierul, fără încărcătură, a rămas în custodia Ucrainei.
Conform serviciului de informații ucraiineab SBU, petrolierul ar fi participat la sechestrarea de către Rusia a unor nave militare ucrainene în largul Crimeii, în noiembrie anul trecut.
Nava, rebotezată „Nika Spirit”, este aceeași cu „NEYMA”, care a fost plasată sub un pod lângă Crimeea în noiembrie 2018, pentru a bloca trei nave militare ucrainene să intre în Marea Azov.
SBU a declarat că nava rusească a fost rebotezată „pentru a i se acoperi implicarea în acțiuni ilegale”, dar că a fost identificată după numărul unic cu care figurează la Organizație Maritimă Internațională (IMO).
„Nava menționată mai sus este considerată a fi o dovadă materială și este în curs de pregătire o cerere adresată unei instanțe pentru confiscarea sa”, se arată într-un comunicat al SBU.
La sfârșitul lunii noiembrie 2018, autoritățile rusești au confiscat trei nave ucrainene de război care încercau să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kerch care o separă de Marea Neagră.
A fost primul incident armat direct dintre cele două țări, care traversează o gravă criză începând cu 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea. 24 de marinari ucraineni sunt închiși în Rusia.
La sfârșitul lunii mai, Tribunalul maritim internațional din Hamburg, Germania, a cerut Moscovei „eliberarea imediată” a militarilor ucraineni. Kremlinul a respins decizia, apreciind că instanța nu este competentă în acest caz.