Turcia are o „armată” ISIS pe cale de a fi returnată țărilor europene de origine. Care sunt acestea

DE Adina Mutăr | 12.11.2019 - 23:03

Oficialii turci au anunțat că vor deporta jihadiștii străini, care au luptat alături de ISIS în Siria, în țările de origine, inclusiv europene, în zilele următoare, informează France24.

SHARE

Ankara, a cărei ultimă incursiune siriană a provocat fricțiuni cu aliații săi NATO, spune că a capturat 287 de militanți în nord-estul Siriei și deține deja alte sute de suspecți ai grupului IS.

Ministerul turc de Interne a criticat țările europene pentru refuzul de a-și lua înapoi cetățenii. Aceeași problemă a semnalat-o și SUA care sprijineau forțele kurde din Siria, iar în urma războiul împotriva ISIS fuseseră capturați zeci de mii de jihadiști, aflați în tabere supravegheate de kurzi.

Problema devine cu atât mai dificilă cu cât multora li s-a retras cetățenia. Deși Convenția de la New York din 1961 interzice statelor să genereze apatrizi, mai multe țări, inclusiv Franța, nu au ratificat textul, iar cazurile recente au declanșat procese de lungă durată.

Numai Marea Britanie a retras peste o sută de cetățenii persoanelor care s-au alăturat luptătorilor jihadiști de pe diferite fronturi din Orientul Mijlociu, nordul Africii.


„Nu încercați să scăpați de această îndatorire, vă vom trimite cetățenii înapoi. Tratați-i cum doriți”, a avertizat ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, țările europene.

Dar transferul unor astfel de deținuți sensibili implică o procedură complexă și o strânsă cooperare între oficialii turci și omologii lor europeni.

O sursă din Ministerul francez de Externe a declarat pentru AFP că o serie de suspecți jihadisti au fost repatriați în liniște în cadrul unui acord din 2014 cu Turcia, dar că deportările de acum nu sunt conform procedurilor.

 

„Jihadiștii și familiile lor sunt trimiși în mod regulat înapoi în Franța și arestați când părăsesc avionul. De cele mai multe ori se face în secret. Știrea nu este publicată sau publicată mult mai târziu", a spus sursa.

Nu este clar dacă Turcia îi va putea repatria pe cei care și-au pierdut cetățenia. Recent, un bărbat suspect că ar fi luptat în brigăzile ISIS a fost expulzat de Turcia în Grecia, dar autoritățile elene i-au refuzat intrarea în țară și a rămas blocat în „tărâmul nimănui” de la frontieră.

Luni, o instanță olandeză a decis să repatrieze copiii unor femei care s-au alăturat grupului ISIS, dar nu și pe mamele acestora.

23 de femei olandeze care se află în lagărele de detenție de pe teritoriul Siriei au cerut întoarcerea lor împreună cu cei 56 de copii ai lor.

Între statele europene, Franța, Marea Britanie, Belgia și Olanda au cei mai mulți jihadiști de adus „acasă”.

Rusia se află pe primul loc ca furnizor de jihadiști, conform Centrului Internațional de Studiu al Radicalizării.

În realitate, numărul jihadiștilor prizonieri este mult mai mare, dar este dificilă identificarea lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te