Trump şi-ar fi umflat dimensiunile averii personale. Ar fi vorba despre o imensă fraudă fiscală

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.08.2023 - 11:38
Trump şi-ar fi umflat dimensiunile averii - Foto: Profimedia Images

Donald Trump, care vrea să fie reales preşedinte al Statelor Unite, este acuzat de justiţia din New York, în cadrul unei acţiuni civile pentru fraudă, în 2022, că şi-ar fi supraevaluat averea cu miliarde de dolari, în fiecare an, din anul 2011 până în 2021.

SHARE

Procurorul general al statului New York (echivalentul procurorului general regional) Letitia James a transmis sute de pagini de documente acuzatoare, către instanţa supremă locală.

Ea vrea să susţină plângerea civilă pe care a depus-o în septembrie 2022, prin care cere daune de 250 de milioane de dolari de la Trump, copiii săi şi grupul lor de afaceri, Trump Organization, pentru fraudă fiscală şi financiară.

Trump şi-ar fi umflat dimensiunile averii

Letitia James, magistrat ales al Partidului Democrat, îl acuză pe miliardarul republican şi pe copiii săi că au manipulat deliberat, în sus şi în jos, evaluările activelor grupului - cluburi de golf, hoteluri de lux şi alte proprietăţi, pentru a obţine împrumuturi mai avantajoase de la bănci sau pentru a-şi reduce impozitele.

Un proces civil urmează să aibă loc la New York, începând cu 2 octombrie, după o audiere preliminară la curtea supremă statală, pe 22 septembrie.

În documentele judiciare dezvăluite de biroul Letitiei James, acuzarea estimează că Trump şi-ar fi supraevaluat poziţia financiară în fiecare an, între 2011 şi 2021, deci inclusiv când a fost la Casa Albă, din 2017, până în 2021, "între 17% şi 39%, sau între 812 milioane şi 2,2 miliarde de dolari", în fiecare an.

Citeşte şi: "Frumos tip!". Joe Biden ironizează "mugshot"-ul lui Donald Trump, de la arestarea din Georgia

"Cel puţin din 2011, inculpaţii şi alte persoane care lucrau pentru ei, la Trump Organization, au umflat în mod fals, cu miliarde de dolari, valoarea activelor înregistrate în declaraţia financiară anuală a lui Donald J. Trump", scriu procurorii newyorkezi, conform News.ro.

"În faţa acestor dovezi, instanţa nu are nevoie de un proces pentru a stabili că inculpaţii au umflat în mod substanţial valoarea activelor lor", susţine departamentul condus de James, într-un dosar judiciar.

În ianuarie anul trecut, Organizaţia Trump fusese deja condamnată la New York - deşi în baza unor acuzaţii penale - la o amendă maximă de 1,6 milioane de dolari, pentru fraudă financiară şi fiscală.

Citeşte şi: Trump, pus sub acuzare în Georgia în dosarul alegerilor din 2020. Trebuie să se predea

Procesul civil din această toamnă promite, dacă va avea loc, că va fi mai spectaculos, înaintea tuturor proceselor din 2024 care îl aşteaptă pe Donald Trump, care speră să se întoarcă la Casa Albă, pe 20 ianuarie 2025.

În cazul plângerii lui James, Trump a denunţat deseori un caz ridicol, condus de un magistrat afro-american aşa-zis rasist.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te