Trump pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor: „O luăm de la capăt. Alegeri trucate!"

DE Daniel Toșa | 07.11.2022 - 08:41
Trump pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor: „O luăm de la capăt. Alegeri trucate!" - FOTO: Profimedia

Fostul președinte Donald Trump pune deja sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor de la jumătatea mandatului în statul decisiv critic Pennsylvania. "Iată că o luăm de la capăt!", a scris el. "Alegeri trucate!"

SHARE

Presupusele dovezi ale lui Trump? Un articol de pe un site de știri de dreapta care a demonstrat că nu a existat nicio fraudă. Mai degrabă, articolul a ridicat în mod nefondat suspiciuni cu privire la datele despre buletinele de vot absente pe care articolul nu le-a explicat clar.

În 2020, Trump și aliații săi au depus un efort prelungit pentru a discredita în avans rezultatele alegerilor prezidențiale, petrecând luni de zile pentru a pune bazele afirmațiilor lor false postelectorale potrivit cărora alegerile au fost furate. În săptămânile premergătoare zilei alegerilor din 2022, unii republicani au desfășurat o retorică similară - și la fel de necinstită.

Trump nu este singurul republican care încearcă să promoveze în mod nefondat suspiciuni cu privire la alegerile parțiale din Pennsylvania, un stat care ar putea determina ce partid controlează Senatul SUA.

După ce șefa interimară a alegerilor din Pennsylvania, Leigh Chapman, a declarat săptămâna trecută pentru NBC News că ar putea dura "zile" pentru a finaliza numărarea voturilor, candidatul republican la postul de guvernator Doug Mastriano, care a promovat în repetate rânduri false teorii ale conspirației cu privire la alegerile din 2020, a declarat la o emisiune de dreapta monitorizată de organizația liberală Media Matters for America: "Este o încercare de a pune la cale un aranjament".

„Nu este așa. Pur și simplu este nevoie de timp pentru a număra voturile - mai ales”, după cum a remarcat Chapman, deoarece legislativul de stat controlat de republicani a refuzat să adopte un proiect de lege fără obligații care să permită comitatelor să înceapă să proceseze buletinele de vot prin corespondență mai devreme de dimineața zilei alegerilor.

Dar și alți republicani proeminenți s-au aruncat în teoriile conspirației. Senatorul Ted Cruz din Texas a postat pe Twitter un link către un articol despre comentariile lui Chapman și a adăugat: "De ce numai orașele albastre ale democraților au nevoie de "zile" pentru a număra voturile? Restul țării reușește să o facă în noaptea alegerilor".

Chiar și în afara faptului că marile orașe care tind să încline spre democrați au mult mai multe voturi de numărat decât micile comitate rurale care tind să încline spre republicani, afirmația lui Cruz este pur și simplu falsă.

Comitatele de toate tipurile din întreaga țară - inclusiv, după cum a remarcat PolitiFact, unele comitate republicane din statul Texas, statul lui Cruz - nu își finalizează numărătoarea voturilor în noaptea alegerilor. De fapt, este imposibil ca multe comitate să aibă numărători finale în noaptea alegerilor.

Chiar și unele dintre cele mai republicane state din țară numără buletinele de vot prin corespondență (sau, în unele cazuri, în mod specific buletinele de vot prin corespondență ale membrilor armatei și ale cetățenilor de peste mări) care sosesc la câteva zile după ziua alegerilor, atât timp cât sunt ștampilate până în ziua alegerilor.

Iar unele state, inclusiv unele conduse de republicani, acordă alegătorilor zile după ziua alegerilor pentru a remedia problemele legate de semnăturile lor sau pentru a furniza dovada de identitate pe care nu au avut-o în ziua alegerilor, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te