Trump înarmează Ucraina. SUA aprobă vânzarea a două pachete militare de 330.000.000$. UE plătește

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.07.2025 - 09:31
Trump înarmează Ucraina. SUA aprobă vânzarea a două pachete militare de 330.000.000$. UE plătește - Foto: Profimedia images
Trump înarmează Ucraina. SUA aprobă vânzarea a două pachete militare de 330.000.000$. UE plătește - Foto: Profimedia images

Statele Unite au aprobat două vânzări militare suplimentare către Ucraina, în valoare de 330 de milioane de dolari, pentru întreținerea obuzierelor și consolidarea apărării aeriene.

SHARE

SUA aprobă vânzări militare de 330 milioane de dolari către Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde, joi, pentru două vânzări militare majore destinate Ucrainei, totalizând aproximativ 330 de milioane de dolari, scrie KievPost.com.

Trump înarmează Ucraina. SUA aprobă vânzarea a două pachete militare de 330.000.000$. UE plătește

Pachetele includ servicii de întreținere și reparație pentru obuziere autopropulsate M109 (150 de milioane de dolari), precum și livrarea unor sisteme de apărare aeriană (180 de milioane de dolari).

Potrivit Washingtonului, obiectivul acestor vânzări este îmbunătățirea capacității Ucrainei de a menține și opera echipamentele americane, precum și consolidarea rețelei defensive în fața amenințărilor aeriene rusești.

Obuzierele M109 vor fi gestionate de contractori majori din industria de apărare, precum BAE Systems, Daimler Truck North America și Allison Transmission Inc.. Reparațiile și mentenanța se vor realiza în Europa.

Citește și: Putin mută sistemele de război electronic mai aproape de Flancul estic al NATO. Ce pregătește?

Pentru sprijinirea componentei de apărare aeriană, sunt implicați Sierra Nevada Corporation, V2X, Inc., Radionix și Systems Electronic Export, toate companii americane specializate în echipamente militare de înaltă tehnologie.

Sursa foto: Profimedia images

Trump anunță un nou model de finanțare: UE plătește armele americane

Anunțul vânzărilor vine imediat după declarația fostului președinte Donald Trump, care a dezvăluit miercuri un nou acord de finanțare cu Uniunea Europeană. Potrivit înțelegerii, Bruxelles va acoperi costul total al echipamentelor militare americane, o parte substanțială din acestea urmând să ajungă în Ucraina.

Această abordare marchează o schimbare de strategie în sprijinul acordat Kievului, înlocuind ajutoarele directe cu o colaborare transatlantică pentru furnizarea de arme și logistică militară.

Citește și: NATO, investiție de 344.440.000.000$ în arme dacă SUA pleacă din Europa. De ce sisteme este nevoie

Colonel american: „Este ironic, ajutorul vândut nu schimbă cu nimic situația”

În ciuda aparentei consolidări militare, unii experți pun sub semnul întrebării eficiența reală a acestor măsuri. Colonelul în rezervă Richard Williams, fost lider militar în armata SUA și în structurile NATO, a criticat dur decizia Washingtonului, într-o declarație pentru Kyiv Post.

„Vânzarea acestor arme, în locul unui transfer gratuit, este ironică și avantajează Statele Unite pe cheltuiala Ucrainei”, a spus Williams. El a calificat declarația oficială potrivit căreia aceste livrări „nu modifică echilibrul militar” drept o diversiune diplomatică, afirmând că scopul real este menținerea status quo-ului.

„Ajutorul oferit menține Ucraina abia în război, fără a schimba decisiv situația militară. SUA ar putea oferi mult mai mult, dar ezită din cauza diverselor temeri politice și strategice”, a adăugat colonelul american.

Agenția pentru Cooperare în Domeniul Securității și Apărării a transmis Congresului american notificările privind cele două pachete, subliniind că decizia este „în conformitate cu politica externă și obiectivele de securitate națională ale SUA” și că nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te