Putin a negat amestecul Rusiei în alegerile din SUA.Trump l-a crezut în fața FBI

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.07.2018 - 00:39
Foto Gulliver/Getty Images

Președintele SUA, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, au participat astăzi, la Helsinki, la primul summit americano-rus organizat de la preluarea mandatului de către liderul de la Casa Albă. Evenimentul s-a încheiat cu o conferință de presă susținută de cei doi.

SHARE

Cel mai fierbinte subiect de pe agenda Summitului Trump- Putin de la Helsinki a fost presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, ce au avut drept rezultat alegerea lui Donald Trump. 

Vladimir Putin:  ”Preşedintele Trump a abordat tema aşa-numitului amestec al Rusiei. A trebuit să repet ce am mai spus: Rusia nu a interferat niciodată şi nu are nicio intenţie de a interfera.” El a precizat că aceste acuzații sunt un ”complet nonsens”.

Întrebat dacă a dorit ca Donald Trump că câştige alegerile prezidenţiale, Putin a răspuns: ''Da, am dorit''. 

Donald Trump: ”'Am discutat mult despre acest subiect. Președintele Putin a negat astăzi extrem de clar şi categoric o interferenţă a Rusiei în alegerile din SUA”. 

El a fost întrebat dacă are încredere în serviciile secrete americane, care susțin că Moscova a acţionat pentru a influenţa scrutinul prezidenţial din 2016. ”Am mare încredere în ofițerii de informații, dar președintele Putin a negat cu multă tărie”, a spus Trump. 

De față cu președintele rus, Trump a acuzat faptul că FBI a pornit împotriva sa o vânătoare de vrăjitoare, subliniind că audierea fostului șef din FBI Peter Strzok  în Congresul american, în urmă cu câteva zile, precum și mesajele sale private date publicității, sunt dovezi ale lipsei de echidistanță a FBI. 

”Nu pot să nu mă întreb de ce FBI nu a luat în custodie serverul de la Convenția Națională Democrată? Mă tot întreb asta de luni bune, am scris pe rețelele sociale. Unde este serverul? Vreau să știu unde este serverul, vreau să știu ce spune serverul. Oamenii mei au venit la mine și mi-au spus că ei cred că Rusia s-a amestecat în alegeri. Președintele Putin mi-a spus azi că Rusia nu s-a amestecat. Nu am niciun motiv să nu-mi cred apropiații, nici pe președintele Putin. Dar mă tot întreb: unde este serverul?” a spus Trump. 

ÎNREGISTRAREA VIDEO A CONFERINȚEI COMUNE DE PRESĂ SUSȚINUTĂ DE DONALD TRUMP ȘI VLADIMIR PUTIN (MIN. 56.40)


Întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin a avut loc la doar câteva zile după ce 12 agenți ai serviciilor de informații rusești, în special GRU,  au fost inculpați de către Departamentul de Justiție, în ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller, sub acuzația de amestec în scrutinul prezidențial din 2016. 

Aceștia sunt acuzați că au spart serverele Partidului Democrat și au sustras documente de la Convenția Națională, care a desemnat-o pe Hillary Clinton candidat la Președinție. Documentele au fost date publicității cu câteva zile înainte de data alegerilor prezidențiale și se presupune că au influențat rezultatul lor. 

Roger Stone, fostul consilier de campanie al lui Donald Trump, a admis, într-o declarație acordată ”The Guardian”, că el este ”probabil” cel despre care anchetatorii spun că ar fi avut ”contact frecvent” cu agenții secreți ruși. Stone urmează să fie audiat de procurori.

În acest context, în conferința de presă comună, Vladimir Putin a precizat că SUA și Rusia au un acord de cooperare în domeniul infracționalității trans-frontaliere și le-a sugerat procurorilor americani să solicite audierea celor 12 cetățeni ruși inculpați în ancheta lui Robert Mueller, iar Rusia va fi de acord cu venirea lor în această țară și cu interogarea acestora. 

”FBI e vinovat de relația proastă cu Rusia”

Luni dimineață, cu câteva ore înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin, Donald Trump a scris pe Twitter că relațiile proaste dintre SUA și Rusia sunt cauzate de "vânătoarea de vrăjitoare" condusă de FBI, care anchetează posibilul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale din 2016. "Relaţiile noastre cu Rusia nu au fost NICIODATĂ atât de proaste, din cauza anilor de stupiditate din partea SUA, iar acum, vânătorii de vrăjitoare", consideră Trump. Ministerul de Externe rus a dat ”like” acestei postări.



Ce au mai discutat cei doi președinți

Despre scutul antirachetă. În debutul conferinței de presă, Vladimir Putin a dezvăluit că partea rusă a transmis părții americane o notă cu sugestii referitoare la modul cum cele două mari puteri militare pot exercita în control al armamentului eficient, notă care se referă și la ”situația periculoasă a sistemului global american de apărare antirachetă”. Componente ale acestui scut anti-rachetă sunt găzduite și de România, la Deveselu. 

Despre Summit. Preşedintele rus a catalogat discuțiile cu omologul său american drept "reuşite" şi "utile". Potrivit lui Putin, întâlnirea a marcat primii paşi spre reinstalarea încrederii "la un nivel acceptabil şi revenirea la nivelul anterior de interacţiune în toate problemele de interes comun". 

El a subliniat că "negocierile au avut loc într-o atmosferă deschisă şi constructivă" și a menționat că "este clar pentru toată lumea că relaţiile internaţionale trec printr-o perioadă dificilă". 

"Războiul rece s-a încheiat demult, situaţia de pe plan mondial s-a schimbat drastic, iar Rusia şi SUA se confruntă azi cu provocări total diferite", a spus Putin.

Donald Trump a vorbit după Vladimir Putin în conferinţa de presă. El a afirmat că relaţiile între SUA și Rusia au fost "mai proaste decât oricând", dar că ele "s-au schimbat" după acest summit. Potrivit președintelui SUA, cei doi au discutat despre războiul din Siria, chestiunea Iranului, terorismul global şi controlul armelor nucleare. 

"Am făcut primii paşi către un viitor mai luminos, bazat pe cooperare şi pace. Refuzul implicării nu duce la nimic", a spus Trump.

Despre Ucraina. Vladimir Putin a afirmat că "SUA ar putea convinge conducerea ucraineană să pună în aplicare acordurile de la Minsk", fără ca Donald Trump să aibă vreo reacție.

Despre gazoductul North Stream 2. Vladimir Putin: ”Rusia și SUA sunt țări mari producătoare de gaze și putem colabora pentru reglementarea pieţei mondiale. Nu suntem interesaţi ca preţurile să scadă la niveluri joase pentru că producătorii vor fi afectaţi. Nu suntem interesaţi nici ca preţurile să crească excesiv. În ceea ce priveşte Nord Stream 2, l-am asigurat din nou pe preşedintele Trump că Rusia este pregătită să menţină tranzitul gazelor prin Ucraina. Suntem pregătiţi să extindem contractul care expiră în anul 2019, dacă disputa deschisă la Curtea de la Stockholm va fi soluţionată”

Despre Siria. Donald Trump: ''Am discutat amândoi cu Bibi (Benjamin Netanyahu, premierul israelian - n.red.) şi ei ar dori să facă anumite lucruri legate de Siria care au de-a face cu siguranţa Israelului. Rusia şi Statele Unite vor lucra împreună în această privinţă. Crearea siguranţei pentru Israel este ceva ce am vrea să vedem foarte mult atât eu, cât și președintele Putin.” Președintele SUA a adăugat că Washingtonul şi Moscova doresc să ajute Siria în furnizarea ajutorului umanitar pentru populaţia afectată de conflict.

Despre programul nuclear iranian. Donald Trump a insistat pe importanţa exercitării de presiuni asupra Iranului, aliat al Rusiei în dosarul sirian, în timp ce Vladimir Putin a spus că este conştient de opoziţia Washingtonului faţă de acord, document susţinut de Moscova.  


UPDATE 18.00. ”Cred ca a fost un bun început. Este un început foarte, foarte bun pentru toţi', le-a declarat Donald Trump jurnaliștilor, la începutul dejunului de lucru, programat după întrevederea de mai bine de două ore pe care a avut--o cu președintele rus, Vladimir Putin.

UPDATE 15.00. În deschiderea summitului, Donald Trump a afirmat că buna înţelegere cu Rusia ar fi un ”lucru bun, nu unul rău”.''Cel mai important este că există o mulţime de lucruri bune despre care să discutăm'', a spus președintele SUA, după ce a felicitat această țară pentru găzduirea Cupei Mondiale la Fotbal.

”Vom vorbi despre orice, de la comerţ la armată şi de la rachete la China. Vom vorbi puţin despre China şi despre prietenul nostru comun, preşedintele Xi' (...) Cred cu adevărat că lumea vrea să vadă că ne înţelegem. Suntem două mari puteri nucleare. Deţinem 90% din capacitatea nucleară şi asta nu este un lucru bun, este un lucru rău'', a adăugat liderul de la Casa Albă. 

Vladimir Putin a apreciat că a sosit timpul pentru a discuta despre relaţiile între cele două țări, dar și pentru a aborda chestiuni dificile de pe agenda internaţională.

În prima parte a summitului, cei doi lideri vor fi însoţiţi doar de translatori, apoi vor participa la un prânz de lucru împreună cu consilierii lor, iar în final este programată o conferință comună de presă.


UPDATE 13.00. Iuri Uşakov, consilier al președintelui Rusiei, a precizat că tema stabilităţii strategice, inclusiv în contextul desfăşurării de către SUA a sistemului de apărare antirachetă în România, se va afla pe agenda întâlnirii dintre Donald Trump şi Vladimir Putin. Agenda summitului va include și situaţia din Siria, cooperarea economică, dar și presupusul amestec al Rusiei în alegerile din SUA. 

El a precizat că cei doi lideri ar putea aborda și chestiune Tratatului privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune, "inclusiv în contextul desfăşurării de către SUA în România a unor platforme capabile să lanseze nu doar interceptoare, dar şi rachete Tomahawk inteligente".

"De ani de zile, Rusia sugerează iniţierea unui dialog asupra chestiunilor legate de retragerea SUA din Tratatul Rachetelor Antibalistice (ABM). Măsurile noastre de întărire a potenţialului de apărare naţională sunt o reacţie la sistemul global de apărare antirachetă al SUA, care urmăreşte să devalorizeze forţele nucleare ale Rusiei. Partea rusă şi-a reiterat în mod repetat angajamentul faţă de Tratatul privind reducerea armamentului strategic şi şi-a implementat pe deplin obligaţiile asumate prin acesta", a mai spus Uşakov.


UPDATE 12.15. Rusia este dispusă să discute cu Statele Unite ale Americii despre acuzaţiile că s-ar fi amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016, relatează Agenţia rusă de presă RIA NOVOSTI, preluată de Reuters, cu puțin timp înaintea summitului dintre Donald Trump și Vladimir Putin de la Helsinki. 

"Suntem pregătiţi să discutăm, pregătiţi să ne asumăm obligaţii reciproce de neimplicare în afaceri interne", a afirmat o sursă oficială rusă, citată de RIA.


UPDATE 12.00. Cu câteva ore înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin, Donald Trump a afirmat, la o întâlnire cu preşedintele finlandez Sauli Niinistö: "NATO nu a fost niciodată atât de unită (...) NATO nu a fost probabil niciodată atât de puternică aşa cum este astăzi. Poate că a fost puţin dur la început, dar în cele din urmă a fost iubire".  


UPDATE 11.30. Militanţi americani ai Human Rights Campaign (HRC), organizaţie de apărare a drepturilor omului, au montat duminică seară un proiector în faţa palatului din Helsinki, unde va avea loc summitul Trump- Putin. 

”Întreaga lume priveşte'', "Tăcerea ucide", "#OchiipeCecenia", "Judecaţi agresorii", "Trump şi Putin, puneţi capăt crimelor împotriva umanităţii în Cecenia" sunt sloganurile proiectate  înaintea întrevederii celor doi, cu scopul de a denunţa "atrocităţile" împotriva homosexualilor comise în Cecenia.

"Denunţăm refuzul administraţiei americane de a discuta cu Vladimir Putin atrocităţile comise împotriva cecenilor homosexuali", a precizat purtătorul de cuvânt al HRC, Chris Sgro.


”UE e un adversar al SUA”

În avanpremiera întrevederii, Donald Trump a făcut o declarație destul de dură la adresa Uniunii Europene pe care a inclus-o printre ”adversarii” SUA în materie de relații comerciale, alături de China și Rusia. 

"Cred că avem mulţi adversari. Cred că Uniunea Europeană este un adeversar, cu ceea ce ne face în domeniul comerţului. Bineînţeles că nu ne-am gândi la Uniunea Europeană, dar este un adversar. Rusia este un adversar în anumite aspecte. China este un adversar economic, evident că este un dversar. Dar asta nu vrea să însemne că sunt răi, asta nu vrea să însemne nimic. Asta vrea să însemne că sunt concurenţi", a spus Trump, într-un interviu pentru CBS. El a apreciat că relația cu UE "este foarte dificilă".

În același timp, președintele SUA a atacat din nou Germania. "Am o mare problemă cu Germania", a spus el, referindu-se la gazoductul Nord Stream 2, aflat în stadiu de proiect, care va aproviziona Germania cu gaze naturale ruseşti. 

"Se presupune că tu lupţi pentru cineva şi acel cineva dă miliarde de dolari către cel de care tu îl păzeşti... Este multă furie la adresa faptului că Germania plăteşte Rusiei miliarde de dolari(...) Cred că este un lucru foarte rău şi pentru Germania. Ce, ridică steagul alb?", a întrebat Trump.

------------------

Foto: Guliver/ Getty Images


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te