”Trump i-a cerut lui Xi Jinping ajutor în prezidențialele de anul acesta”, acuză John Bolton

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 18.06.2020 - 21:29
Donald Trump și John Bolton// Foto: Guliver/ Getty Images

Fostul consilier pe securitate națională John Bolton lansează o nouă serie de acuzații la adresa președintelui SUA, Donald Trump, în noua sa carte în care poveștește perioada în care a ocupat această înaltă demnitate la Casa Albă.

SHARE

Administrația Trump a încercat să oprească noua carte a lui Bolton de la publicare, deoarece acesta  poveștește că președintele american ar fi cerut sprijinul președintelui chinez Xi Jinping pentru a câștiga alegerile din 2020, ar fi afirmat că Venezuela face parte din SUA, ar fi oferit sprijin pentru liderii străini cercetați penal.

Bolton susține că propriii oficiali de rang înalt din administrația Trump îl ridiculizează pe președinte fără ca el să știe.

Fostul consilier pe securitate națională a refuzat să depună mărturie în cadrul procedurii de impeachment care a fost adoptată de Camera Reprezentanților împotriva lui Trump, hotărând să prezinte aceste dezvăluiri în cartea sa. El a spus, ulterior, că ar fi venit să depună mărturie dacă Senatul american, care l-a judecat pe Trump, l-ar fi citat.

CNN a obținut un exemplar al cărții înainte de lansarea ei care va avea loc pe 23 iunie și pe care Casa Albă se străduiește să o oprească.

În carte, Bolton povestește un episod despre cumpărarea de către China de produse agricole din SUA. La o întrevedere bilaterală cu ocazia unui summit în Japonia, în vara anului 2019, președintele chinez și-ar fi exprimat nemulțumirea în legătură cu criticile pe care le primește din SUA.

Trump a crezut, în mod greșit, că Xi Jinping vorbește despre congressmenii democrați și i-a împărtășit frustrarea, scrie The Washington Post, citat de presa internațională. „Apoi, brusc, a adus în discuție viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, făcând aluzie la capacitatea economică a Chinei, care ar putea influența campania, și cerându-i lui Xi să-i asigure realegerea”, scrie Bolton.

„A accentuat importanța pe care o au fermierii în SUA și a sugerat că dacă China ar cumpăra mai multă soia și grâu, ar putea înclina balanța electorală în favoarea lui”, susține fostul consilier prezidențial.

O scenă similară, descrisă de Bolton, se referă la presupusa tentativă pe care ar fi avut-o vara trecută președintele american de a forța Ucraina să-l ajute cu realegerea și să anunțe o investigație anticorupție împotriva contracandidatului său, fostul vicepreședinte Joe Biden.

Mike Pompeo, unul dintre soldații loiali ai lui Trump în public, îl ridiculizează pe președinte în privat
Bolton descrie o întâlnire între Trump și Kim Jong-un în care dictatorul nord-coreean a dat vina pe administrațiile anterioare pentru relațiile proaste dintre țara sa și Statele Unite. Pentru a îl fermeca pe dictatorul nord-coreean, Trump i-ar fi promis că va face ca orice acord nuclear între cele două țări să fie ratificat rapid de Senatul american.

În acest context, Pompeo i-a scris pe un bilețel lui Bolton că președintele „minte de îngheață apele”.

O lună mai târziu, conform amintirilor consilierului concediat în decembrie anul trecut, şeful diplomaţiei americane critica strategia apropierii SUA de Coreea de Nord, pe care în public o apăra constant, apreciind că aceasta nu are „nicio şansă de reuşită”.

Şi chiar înaintea summit-ului din Singapore, după ce a ascultat o conversaţie telefonică între preşedintele Donald Trump şi omologul său sud-coreean, Mike Pompeo a spus autorului cărţii că „aproape a avut un atac de cord” din cauza afirmaţiilor preşedintelui american.

Bolton mai scrie că el, Mike Pompeo şi ministrul apărării Mark Esper au încercat de vreo opt sau zece ori să îl convingă pe Donald Trump să aprobe un ajutor crucial pentru Ucraina, pe care liderul de la Casa Albă l-a suspendat în aşteptarea anchetării adversarilor săi democraţi de către Kiev, un dosar care a fost în centrul unui proces de demitere câştigat în cele din urmă de preşedintele american.

Trump s-a oferit să îl ajute pe Erdogan să scape de o cercetare a Departamentului de Justiție de la Casa Albă
Bolton mai scrie că în decembrie 2018, Trump s-a oferit să îl ajute pe președintele Turciei, Recep Erdogan, în legătură cu o investigație a Departamentului de Justiție. Erdogan era suspectat că a încălcat sancțiunile impuse Iranului de către SUA.

Trump ar fi precizat inclusiv că „se va ocupa de această situație” și ar fi explicat că procurorii care se ocupă de caz nu sunt oamenii lui, ci oamenii lui Obama și că odată ce va scăpa de ei totul va fi în regulă.

Bolton notează că este vorba de o altă minciună sau lipsă de cunoaștere din partea lui Trump, pentru că procurorii repsectivi erau angajați de carieră care s-ar fi ocupat de caz indiferent de cine ar fi fost președinte.

Bolton spune că întâlnirile săptămânale ale cabinetului conduse de Trump arătau mai degrabă ca niște „bătăi cu mâncare” între studenți decât ca niște ședințe serioase de guvern. El adaugă că Trump era foarte puțin interesat să afle cum funcționează guvernul federal, că agențiile relevante cu deciziile care erau luate erau aproape mereu absente și că președintele era mai interesat de care urma să fie impactul deciziilor sale în media și cum erau interpretate de aceasta decât de efectul lor real sau de felul în care erau gândite.

Sancțiunile impuse Rusiei îl deranjau pe Trump. Carențele de politică internațională și geografie ale președintelui erau majore Bolton afirmă că Trump se plânge constant în privat de sancțiuni și de alte măsuri punitive impuse Rusiei, chiar dacă în public se lăuda cu ele. În cazul Skripal, Trump s-ar fi plâns că sancțiunile erau prea dure și că Vladimir Putin este tratat prea rău.

Pe lângă acest lucru, Donald Trump nu știa nici că Finlanda este un stat independent, întrebându-i pe consilierii săi daca Finlanda este teritoriu rusesc sau dacă e „un fel de satelit al Rusiei”. Într-o întâlnire la Helsinki la care a participat și premierul britanic de la acea vreme, Theresa May, Trump a întrebat-o foarte mirat dacă Regatul Unit chiar este o putere nucleară.

De altfel, Trump s-a arătat revoltat de faptul că trupe americane se află în Afghanistan și în Irak, dar nu și în Venezuela, despre care credea că face parte din SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te