Trimisul lui Trump cere opoziției iraniene să dea jos regimul. Teheranul caută scăpare la Putin.
Reprezentantul președintelui ales Trump, Keith Kellogg, viitor emisar special pentru Ucraina, a participat la o conferință ce a avut loc la Paris la 11 ianuarie, intitulată „Noua politică privind Iranul: Sprijinim rezistența organizată”.
Trump a promis că va reveni la politica pe care a urmat-o în mandatul său anterior, care a încercat să distrugă economia Iranului pentru a forța țara să negocieze un acord privind programul său nuclear, programul de rachete balistice și activitățile regionale.
Trimisul lui Trump cere opoziției iraniene să dea jos regimul. Teheranul caută scăpare la Putin
„Aceste presiuni nu sunt doar cinetice, nu sunt doar forțe militare, ci trebuie să fie și economice și diplomatice”, a spus generalul-locotenent în retragere Kellogg, care urmează să servească drept trimis special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia.
Acesta a declarat audienței de la Paris, bazat pe grupul de opoziție Consiliul Național al Rezistenței Iranului (NCRI), că există acum o „oportunitate de a schimba Iranul în bine”, dar că această oportunitate nu va dura pentru totdeauna.
„Trebuie să exploatăm slăbiciunea pe care o vedem acum. Speranța este acolo, la fel trebuie să fie și acțiunea”, a spus Kellogg, potrivit Reuters.
Există o rezistență organizată pentru a da jos regimul de la Teheran: Organizația Poporului Mujahedin din Iran (PMOI) și miile sale de membri experimentați în centrul acestei mișcări, Ashraf 3, și o alternativă democratică - Consiliul Național de Rezistență al Iranului (NCRI), cea mai durabilă coaliție politică din istoria Iranului, care se distanțează în mod clar atât de monarhie, cât și de mullahi.
Președintele ales al NCRI, Maryam Rajavi, a arătat că suprimarea dură, falimentul economic, crizele sociale profunde și corupția guvernamentală larg răspândită au adus societatea iraniană în pragul exploziei.
Boicotul de 90% al celor două alegeri din 2024 a demonstrat că regimului îi lipsește orice bază socială în Iran.
Un factor foarte important al slăbiciunii actuale a regimului este înfrângerile suferite în regiune, inclusiv prin distrugerea organizației teroriste libaneze Hezbollah, de către Israel, și răsturnarea dictaturii Siriei, cel mai important aliat al regimului.
Căderea dictaturii siriene a lui Bashar al-Assad și închiderea coridoarelor terestre și aeriene folosite pentru a susține forțele regimului au redus semnificativ capacitatea acestuia de război și terorism în regiune.
Astfel, echilibrul de putere din regiune s-a schimbat împotriva regimului de la Teheran. Șantajul terorist practicat de regimul mullahilor pe scena internațională este momentan eliminat.
Eforturile liderului suprem Khamenei de a suprima revoltele populare din Iran prin declanșarea unui război în Orientul Mijlociu, la 7 octombrie 2023 - când a avut loc atacul terorist asupra Israelului de către organizații palestiniene susținute de Iran - au eșuat complet.
La două săptămâni după căderea dictaturii siriene, regimul de la Teheran a ordonat procurorului general și procurorilor din întreaga țar” să „colaboreze direct cu agențiile de informații, de securitate și de aplicare a legii și să ia toate măsurile necesare pentru a neutraliza complotul inamicului de a crea tulburări în interiorul țării.” După „modelul” lui Bashar al-Assad în Siria, deși regimul de la teheran vede ce s-a ales de strategia susținerii dictatorului sirian.
„După cum am afirmat la 11 decembrie în timpul unei conferințe la Senatul SUA, răsturnarea acestui regim este la îndemână, iar Rezistența iraniană are toate cerințele pentru a transfera puterea către popor atunci când regimul este răsturnat”, a declarat Maryam Rajavi la Conferința de la Paris.
„Este timpul ca guvernele occidentale să abandoneze politicile trecute și să fie alături de poporul iranian de data aceasta. Îi chemăm să recunoască lupta poporului iranian pentru răsturnarea regimului și bătălia tinerilor rebeli împotriva Corpului Gărzii Revoluționare (IRGC).”
Teheranul caută scăpare la Moscova
La 17 ianuarie, președintele iranian Masoud Pezeshkian urmează să sosească la Moscova pentru a semna un acord de parteneriat strategic cu Rusia, relarează Moscow Times.
Moscova și Teheranul plănuiesc să negocieze chestiuni regionale și internaționale.
Se raportează că, în ajunul acestei întâlniri, un consilier al liderului suprem iranian a efectuat în mod repetat vizite secrete în Rusia. El ar fi cerut ajutor în implementarea programului nuclear, potrivit MT.
Ali Larijani, un consilier principal al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a zburat în Rusia de mai multe ori pentru a se întâlni cu oficiali de rang înalt, în efortul de a asigura asistență în implementarea programului său nuclear și întărirea apărării aeriene, potrivit Militarnyi.
Se mai menționează că Iranul a suferit recent foarte mult din cauza acțiunilor Israelului și a răsturnării regimului Bashar al-Assad din Siria și caută sprijin sporit de la Moscova, în schimbul ajutorului militar.
Pe lângă furnizarea către Rusia a dronelor kamikaze și rachetelor balistice, cele două țări cooperează în domeniul înaltei tehnologii.
La începutul lunii noiembrie, a fost raportat că Rusia a lansat doi sateliți naționali iranieni, Kousar și Khodkhod, pe orbită.
Primul satelit este destinat cartografierii, iar celălalt pentru comunicare.
Teheranul mizează pe o cooperare sporită în sfera nucleară, unde Rusia a contribuit până acum doar la asigurarea exploatării centralelor nucleare, au declarat pentru ziar surse din serviciile de informații occidentale.
Iranul are nevoie, în lipsa rețelei teroriste numite „Frontul de rezistență Islamic”, distrus de căderea regimului de la Damasc și de acțiunile militare ale israelului și aliaților, de un nou tip de șantaj: nuclear.