Trilaterala SUA-Rusia-Israel. Trump amenință că șterge de pe suprafața pământului părți din Iran

DE Adina Mutăr | 25.06.2019 - 19:47

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut eliminarea trupelor străine din Siria drept cheie pentru stabilitatea țării, la prima sesiune a consilierilor americani, ruși și israelieni în domeniul securității naționale - John Bolton, Nikolai Patrușev și Meir Ben-Shabbat.

SHARE

„Avem un obiectiv comun, acela de a nu mai rămâne în Siria forțele străine care au sosit după 2011. Credem că există și modalități de realizare a acestui obiectiv comun, care va crea un Orient Mijlociu mai stabil”, a spus Netanyahu.

„Plecarea tuturor forțelor străine din Siria va fi bună pentru Rusia, bună pentru Statele Unite, bună pentru Israel și pot adăuga, bine pentru Siria”, a subliniat acesta.

Netanyahu a menționat că Israelul a acționat de sute de ori pentru a opri Iranul să stabilească o prezență militară în Siria, să transfere arme către Hezbollah, să înființeze un front anti-Israel în Golan și că va face tot posibilul să nu obțină arme nucleare.

Consilierul rus pe securitate națională, Nikolai Patrușev, a salutat propunerea lui Netanyahu de a elimina trupele străine din Siria, dar a cerut o discuție mai detaliată cu privire la implementare.

La rândul său, John Bolton, făcând front comun cu Netanyahu, a catalogat Iranul ca o sursă de teroare și violență, al cărui comportament provocator împotriva SUA face parte din amenințarea sa de a dezvolta o armă nucleară. Oficialul american a menționat că, în timp ce președintele Trump a impus mai multe sancțiuni, el a lăsat ușa deschisă pentru discuții.

Patrușev a susținut că Moscova are un interes deosebit pentru păstrarea securității Israelului.  „Două milioane de conaționali trăiesc în această țară, iar Israel ne susține pe mai multe canale, inclusiv pentru Națiunile Unite”, a spus Patrușev:

„Avem un număr de idei despre modul în care se poate realiza pacea în această regiune, ce vor  fi prezentate celor consilierilor de securitate națională.”

Totuși, Patrușev a prezentat poziția Moscovei, în totală contradicție cu omologii săi, susținând că Iranul nu trebuie demonizat, mai multe sancțiuni sunt ilegale, iar atacurile Israelului asupra obiectivelor iraniene din Siria sunt „nedorite”.

Bolton a insistat că, dacă Iranul depășește limita de îmbogățire a uraniului, așa cum a anunțat, SUA vor putea recurge incusiv la un atac militar, în care „multe părți ale țării vor fi distruse”, așa cum s-a exprimat președintele Trump după încheierea trilateralei de la Ierusalim.

„Orice atac al Iranului asupra oricărui obiectiv american va fi urmat de o forţă majoră şi copleşitoare. În unele zone, va însemna ştergere totală. Nu mai este vorba de stilul John Kerry şi Barack Obama!”, a precizat Donald Trump, referindu-se la faptul că fosta administrație evita să intre în conflicte militare.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te