Summit NATO cu scântei la Bruxelles. Trump: ”Germania este prizoniera Rusiei”- UPDATE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.07.2018 - 18:05

Summitul NATO, care se va desfășura miercuri și joi, în noul sediu de la Bruxelles, se anunță a fi unul din cele mai tensionate din istoria recentă a Alianței Nord- Atlantice.

SHARE

UPDATE 15.00 Potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe, în cadrul dejunului de lucru cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, preşedintele SUA, Donald Trump, a catalogat drept ''delincvente'' ţările NATO care alocă mai puţin de 2% din PIB pentru apărare. ''Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele'', a spus Trump.  

UPDATE 14.40. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat, înaintea Summitului NATO de la Bruxelles, că țara sa a ales să cumpere sistemele rusești antirachetă S-400 deoarece nu există garanţii totale de apărare a spaţiului aerian al Turciei. "În prezent, NATO poate acoperi doar 30% din spaţiul nostru aerian. Cine îmi va proteja naţiunea, poporul de rachete venite de la orice altă ţară sau regim? Puteţi face asta? (...) Am încercat să cumpăr din Marea Britanie, din Franţa, dar şi din Statele Unite ale Americii. Trump ne-a promis că poate vinde uşor sisteme Patriot către Turcia, dar, când întrebăm Congresul, nu e chiar aşa. Cine o să îmi protejeze spaţiul aerian? Îmi puteţi oferi garanţii? Germania şi-a retras sistemele Patriot", a spus Cavusoglu. 

UPDATE 14.30. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a criticat SUA şi Alianţa Nord-Atlantică din cauza facilităţilor militare pe care şi le-au instalat în apropiere de graniţa Rusiei, într-un interviu pentru cotidianul italian ”Il Giornale”, publicat în prima zi a Summitului NATO de la Bruxelles. "De mult vreau să le ofer colegilor americani un glob ca să se uite şi să explice de ce inamicii declaraţi ai Americii sunt localizaţi în Orientul Mijlociu şi Extremul Orient, iar toate bazele şi forţele lor militare sunt înghesuite la graniţele Rusiei", a afirmat Şoigu, citat de Reuters. 

UPDATE 14.00. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că pentru România este foarte importantă atenţia care va fi acordată zonei Mării Negre. "Pentru noi este evident foarte importantă atenţia pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre (...) Credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă sporită a NATO pe regiunea Mării Negre, iar brigada multinaţională va fi mult mai importantă, pentru că ea va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă", a spus președintele, la Summitul NATO.

UPDATE 13.00 Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus participaților la dezbaterea  ”NATO se implică: Summitul dialogului la Bruxelles” că a fost responsabil de reducerea bugetului apărării Norvegiei în calitate de ministru de finanțe."Am fost foarte bun la reducerea bugetelor de apărare", a spus Stoltenberg."Sunt conștient de faptul că majoritatea politicienilor vor să cheltuiască bani pe altceva decât pe apărare. Ne place să cheltuim bani pentru sănătate, educație, infrastructură și chestii de genul ăsta", a spus Stoltenberg.

UPDATE 12.30. ”Germania nu este prizoniera politicii ruseşti”, a replicat ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, acuzațiilor lui Donald Trump. "Avem o mulţime de probleme cu Rusia, fără nicio îndoială.  Pe de altă parte, în mod cert trebuie să ţii deschise canalele de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi". 


UPDATE 10.00. Preşedintele american Donald Trump a lansat un atac frontal împotriva Germaniei înaintea reuniunii de la Bruxelles. Potrivit Reuters, el a catalogat această țară drept "prizonieră" a Rusiei, "total controlată de Rusia" din cauza acordului său cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2. "Germania este prizoniera Rusiei deoarece își ia o mare parte din energia sa de la Rusia", a spus el, într-un mic dejun de lucru cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. "Plătesc miliarde de dolari Rusiei și noi trebuie să o apărăm împotriva Rusiei (...) Nu e normal", a acuzat Trump, citat de AFP. Liderul de la Casa Albă a solicitat Germaniei să-şi majoreze fără întârziere bugetul apărării, deoarece este o "ţară bogată".  

URMĂREȘTE LIVE CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE ALE SUMMITULUI NATO DE LA BRUXELLES



Principalul punct de pe ordinea de zi a Summitului va fi cel referitor la contribuțiile financiare ale statelor- membre destinate securității colective. Cu o zi înainte de summit, președintele SUA, Donald Trump, a criticat din nou aliații europeni ai Americii pe această temă. 

”Numeroase ţări din NATO, pe care suntem aşteptaţi să le apărăm, nu numai că nu-şi respectă angajamentul de 2% (care este scăzut), dar de mai mulţi ani sunt deficiente în plăţile lor pe care nu le efectuează. Vor rambursa Statele Unite?", a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter, în timp ce zbura către Bruxelles.

CHELTUIELILE MEMBRILOR NATO CU APĂRAREA COLECTIVĂ

Ținta: Germania

La finalul lunii iunie, preşedintele american a trimis o scrisoare unui număr de nouă state membre ale Alianţei- printre care Germania, Canada şi Norvegia-, în care le somează să-şi respecte angajamentul ca până în 2024 să treacă la alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărară

Principala țintă a lui Trump este Germania, țara cu cea mai puternică economie din UE, care alocă domeniului apărării doar 1,24% din PIB. La polul opus, SUA alocă NATO 3,5% din PIB. Cheltuielile totale pentru apărare ale ţărilor NATO în 2018 sunt estimate la 1.010 miliarde dolari, dintre care 706 miliarde dolari reprezintă bugetul alocat apărării de către SUA. 

Descurajarea Rusiei

NATO va adopta o serie de măsuri menite să-i permită mobilizarea a 30 de batalioane de infanterie, 30 de escadroane de aviaţie şi 30 de nave de luptă în termen de doar 30 de zile. Acesta este cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective de după Războiul Rece și este menit să descurajeze agresivitatea Rusiei manifestată la granițele Alianței.

Summitul are loc și pe fondul disensiunilor dintre America și Europa după decizia SUA de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul, precum și după impunerea de către Washington a unor taxe substanțiale la importurile de oţel şi aluminiu.

Obiectivele României

România va fi reprezentată la acest eveniment de președintele Klaus Iohannis. Obiectivul principal al țării noastre este întărirea capacităților militare ale NATO pe flancul estic al Alianței și eliminarea oricăror abordări diferite între nordul și sudul acestuia.

Intenția țării noastre, exprimate deja de ministrul Apărării, este să găzduiască un comandament de trei stele terestru, cu circa 400 de militari, în condițiile în care NATO se reorganizează pe continent. Pe teritoriul țării noastre se află deja un comandament multinaţional de divizie precum şi o structură multinaţională de integrare a forţelor NATO.
 Un alt obiectiv este stabilitatea în regiunea Mării Negre, problemă căreia Alianța Nord- Atlantică îi acordă o importanță deosebită. De altfel, în premieră, va fi organizată o reuniune distinctă dedicată evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei. 

Întâlnire Trump- Putin

După Summitul NATO, Donald Trump va efectua o vizită în Marea Britanie, pe 13 iulie, iar pe 16 iulie se va întâlni cu președintele Rusisei, Vladimir Putin, la Helsinki. 

În ceea ce privește combaterea terorismului, Alianţa Nord-Atlantică va lansa o nouă misiune de pregătire în Irak şi va extinde finanţarea pentru forţele de securitate afgane până în anul 2024.

O altă decizie se referă la primirea de către Macedonia a invitaţiei oficiale de a adera la NATO, după ce a reușit să soluționeze îndelungata dispută cu Grecia legată de numele său.

------------------

Foto: Guliver/ Getty Images

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te