Sudanul, în pragul unui război civil total. Mii de morți în lupta pentru putere între doi generali

DE Elena Andrei | 09.07.2023 - 14:13
Sudanul, în pragul unui război civil total (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Sudanul, în pragul unui război civil total. Mii de morți în lupta pentru putere între doi generali. Un raid aerian a ucis zeci de civili în capitala Khartoum.

SHARE

ONU a avertizat duminica aceasta că Sudanul se află "în pragul unui război civil cu potenţial destabilizator pentru întreaga regiune", la o zi după ce zeci de civili au fost ucişi într-un raid al forţelor aeriene asupra unei zone rezidenţiale din capitala Khartoum.

Într-o înregistrare video postată online de Ministerul Sănătăţii de Stat din Khartoum, se vede cum cadavrele zac pe pământ, unele cu membrele zdrobite ieşind din cearşafuri aruncate în grabă pentru a le acoperi, mai multe victime fiind femei.

Sudanul, în pragul unui război civil total. Mii de morți în lupta pentru putere între doi generali

Bombardamentul, care a avut loc sâmbătă în cartierul Dar al-Salam din Omdourman, suburbie situată în nord-vestul capitalei Khartoum, s-a soldat, potrivit Ministerului Sănătăţii, cu "22 de morţi şi un număr mare de răniţi în rândul civililor".

La rândul lor, Forţele de Sprijin Rapid (FSR), paramilitari aflaţi în război împotriva armatei din 15 aprilie, au denunţat "pierderea tragică a peste 31 de vieţi şi numeroşi răniţi".

În aproape trei luni de război dintre FSR, conduse de generalul Mohamed Hamdane Daglo, şi trupele regulate, conduse de generalul Abdel Fattah al-Burhane, au fost înregistraţi aproape 3.000 de morţi - un bilanţ de altfel mult subestimat, dat fiind că nu s-a putut ajunge la cadavrele încă împrăştiate pe străzi.

Aproape trei milioane de sudanezi au fost forţaţi să-şi părăsească casele - din care peste 600.000 au fugit din ţară, în principal în Egipt, în nord şi în Ciad, în vest -, deoarece abuzurile de ambele părţi sunt în creştere.

Farhan Haq, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, a denunţat astfel "o lipsă totală de respect pentru dreptul umanitar şi drepturile omului", în special în Darfur, regiune-martir în anii 2000 şi care se află din nou în centrul luptelor.

În această regiune vastă din vestul Sudanului, unde luptătorii tribali şi civilii înarmaţi s-au alăturat părţilor aflate în război, luptele au căpătat o "dimensiune etnică", spune ONU, în timp ce rezidenţii acuză "execuţii" pe baza originii etnice.

Potrivit ONU, Sudanul se află acum "în pragul unui război civil total, potenţial destabilizator pentru întreaga regiune", la graniţele Sahelului, a Cornului Africii şi Orientului Mijlociu, zone deja afectate de violenţe, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te