Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat într-un interviu că SUA a transmis Rusiei că, dacă va folosi arme nucleare, va exista un răspuns american folosind arme convenționale asupra forțelor rusești din Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin a făcut în mod repetat amenințări nucleare împotriva Ucrainei și a Occidentului de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022. Amenințările nu s-au materializat, iar Rusia continuă să ducă războiul total fără arsenalul său nuclear.
Citește și: OFICIAL 500.000 de soldați a pierdut Putin în război. 7.600 tancuri și 27 nave de război, distruse
"Americanii le-au spus rușilor că, dacă aruncă o bombă nucleară, chiar dacă nu omoară pe nimeni, le vor lovi toate țintele voastre (pozițiile) din Ucraina cu arme convenționale, le vom distruge pe toate", a declarat Sikorski pentru The Guardian, scrie presa rusă.
Citește și: VIDEO NATO pregătește lovitura „fatală” lui Putin. Avioanele F-16, rachetele HIMARS pot lovi Moscova
"Și nu este o joacă de copii, pentru că, dacă acest tabu (de a folosi arme nucleare) ar fi de asemenea încălcat, ca și tabuul de a nu schimba granițele prin forță, China știe că Japonia și Coreea (de Sud) ar folosi arme nucleare și, probabil, nu doresc acest lucru."
Polonia accelerează înarmarea
Sikorski a mai spus că susține încetarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a lovi ținte din Rusia, reluând comentarii similare făcute recent de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de secretarul de stat american Antony Blinken și de importanți legislatori americani.
În timp ce Polonia și-a crescut cheltuielile militare la 4% din PIB, Sikorski a declarat că mai sunt încă multe de făcut, iar multe alte țări europene nu au ajuns încă la această cifră.
Înainte de războiul pe scară largă al Rusiei, Polonia și-a concentrat în principal cheltuielile pentru apărare pe tehnologia avansată a armelor, a spus Sikorski.
"Abia acum redescoperim că, de fapt, ai nevoie doar de milioane de obuze. Ai nevoie și de volume mari de chestii cu tehnologie redusă".
"Este evident că Europa a rămas în urmă, iar baza de apărare, tehnologică și industrială a UE suferă din cauza anilor de investiții insuficiente", a adăugat el.