SUA plătesc pentru modernizarea de tancuri sovietice T-72 și rachete Hawk pentru Ucraina

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.11.2022 - 10:20

Pentagonul va plăti Republicii Cehia pentru modernizarea a 45 de tancuri T-72 din era sovietică pentru a fi utilizate în Ucraina, ca parte a ultimului pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari al Administrației Biden.

SHARE

Între timp, Olanda va finanța recondiționarea altor 45 de tancuri cehe T-72, dintr-un total de 90, care urmează să înceapă să sosească în Ucraina până la sfârșitul anului, a declarat secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.

Alte țări NATO, inclusiv Polonia, au donat deja Kievului sute de T-72 mai vechi. Dar aceasta este prima dată când Statele Unite plătesc industriei de apărare din Cehia pentru a moderniza tancurile, a spus Singh. Renovarea va include adăugarea de noi sisteme optice, comunicații și blindaj, potrivit unui oficial american, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Tancurile modernizate vor fi cruciale pe câmpul de luptă, a spus Singh, în timp ce Ucraina continuă să încerce să recupereze teritoriul din nord-estul Harkovului și din regiunea de sud a Hersonului.

Kievul a făcut eforturi pentru a primi tancuri occidentale, cum ar fi „Abrams”, fabricate în SUA, sau „Leopard”, în Germania, dar niciuna dintre țări nu a fost de acord să le trimită. SUA au ezitat să furnizeze lui Abrams, care consumă combustibil și ar avea nevoie de pregătire pentru ucraineni.

„Introducerea unui nou tanc de luptă principal... ar fi o acțiune uriașă pentru forțele ucrainene”, a spus Singh.

„Continuăm să ne consultăm cu aliații și partenerii noștri pentru a ne evalua capacitatea cu privire la ceea ce putem oferi în materie de platforme blindate vestice, dar aceste tancuri [T-72] credem că vor face diferența pe câmpul de luptă”, a adăugat ea.

Citește și: Român, arestat de FBI la 15 ani după ce a sechestrat o milionară. I-a injectat coloranți alimentari

În plus, cel mai recent pachet de ajutor al SUA include și finanțare pentru modernizarea unui număr de rachete de apărare aeriană American Hawk pentru a fi utilizate în Ucraina, a spus Singh.

Racheta Hawk este o rachetă mai veche, ghidată sol-aer, pe care SUA nu o mai folosește și are o rază de acțiune mai mare decât rachetele antiaeriene Stinger oferite de SUA în acest an. Rachetele vor completa lansatoarele Hawk pe care Spania s-a angajat recent să le trimită la Kiev, a spus ea.

Noul echipament de apărare aeriană va ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor „brutale” cu drone și rachete de croazieră rusești, a adăugat Singh, deși ea a refuzat să spună câte rachete vor fi transferate sau să dea un calendar exact pentru livrare.

Pachetul include, de asemenea, bani pentru a trimite pentru prima dată 250 de vehicule blindate M1117, precum și 40 de bărci fluviale și 1.100 de drone Phoenix Ghost, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Ajutoare totale

SUA au angajat Ucrainei peste 18,9 miliarde de dolari în asistență de securitate de la începutul Administrației Biden, inclusiv 18,2 miliarde de dolari de la invazia rusă din 24 februarie.

Acestea includ 20 de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate pe care SUA le-au scos din propriile stocuri pentru a le trimite în Ucraina și au schimbat jocul pentru capacitatea Kievului de a viza apărarea rusă. Moscova nu a reușit să distrugă până în prezent niciunul dintre lansatoarele HIMARS, potrivit unui oficial înalt al Departamentului Apărării.

Citește și: Reprezentanți din 200 de țări se reunesc la Summitul COP27 dedicat luptei încălzirii globale

Cu toate acestea, Ucraina mai are nevoie de o cantitate semnificativă de armament de artilerie, a adăugat oficialul. Ratele de consum în acest război sunt mari: Ucraina trage 4.000-7.000 de cartușe de artilerie în fiecare zi, în timp ce Rusia trage 20.000 pe zi.

În lunile de iarnă, frontul se va stabiliza probabil în jurul Harkiv și Bakhmut, în centrul Ucrainei, dar încă nu este clar cum se va sfârși bătălia din jurul Herson înainte ca vremea să oprească lupta, a spus oficialul. Kherson poate fi decis în următoarele două-trei săptămâni.

Dar luptele vor deveni mai dure în primăvară. Unii oficiali americani se întreabă dacă Ucraina își poate atinge obiectivul final de a expulza forțele ruse din toată Ucraina ocupată, inclusiv din Crimeea, a spus oficialul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te