SUA, Japonia și Coreea de Sud subliniază importanța menținerii păcii în Strâmtoarea Taiwan

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.07.2021 - 22:39
SUA, Japonia și Coreea de Sud subliniază importanța menținerii păcii în Strâmtoarea Taiwan/FOTO: Pixabay

Înalţi diplomaţi din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Coreea de Sud au subliniat miercuri importanţa de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, pe fondul creşterii presiunilor din partea Beijingului.

SHARE

Reuniunea a avut loc în contextul în care administraţia preşedintelui american Joe Biden consideră cooperarea trilaterală ca fiind un element cheie în promovarea securităţii în Asia şi menţinerea Chinei sub control.

Potrivit Ministerului nipon de Externe, cele trei ţări au căzut de acord să se opună oricăror încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul în Marea Chinei de Est, confirmându-şi alianţa în vederea contracarării creşterii prezenţei militare a Chinei.

Japonia este preocupată îndeosebi de activităţile Chinei din jurul insulelor Senkaku, administrate de Tokyo şi pe care Beijingul le revendică sub numele de insulele Diaoyu.

Citește și: Elev de 8,59 la clasă, notă 2 la examenul de Evaluare. Diferențe și de 5 puncte în toate județele

„În cazul unei acţiuni care subminează regulile internaţionale, o vom contracara în comun”, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman la o conferinţă de presă comună după primele discuţii la acest nivel între cele trei ţări din octombrie 2017.

În discuţiile de la Tokyo, secretarul de stat adjunct american, viceministrul japonez de externe Takeo Mori şi prim-viceministrul de externe sud-coreean Choi Jong Kun au convenit, de asemenea, să conlucreze îndeaproape pentru a determina Coreea de Nord să renunţe la programul său de arme nucleare.

Citește și: Absolvent de gimnaziu cu medie 9,8 a luat 4,2 la Evaluarea Națională. Premianțîi au pierdut 5 puncte

Participanţii la reuniune au fost de acord să găsească modalităţi prin care Washingtonul să reia dialogul cu Phenianul, în conformitate cu recenta revizuire de către administraţia Biden a politicii SUA faţă de regimul nord-coreean.

Înaltul diplomat american a reiterat cu acest prilej apelul către Phenian de a reveni la masa dialogului, subliniind că Washingtonul este dispus să „dea dovadă de oarece răbdare”.

Cei trei oficiali au convenit de asemenea să utilizeze cadrul trilateral pentru a răspunde unor probleme globale cum ar fi criza coronavirusului şi schimbările climatice, au spus miniştrii.

Statele Unite şi Coreea de Sud şi-au exprimat totodată susţinerea fermă faţă de Japonia în ce priveşte reglementarea răpirilor de cetăţeni japonezi de către agenţi nord-coreeni, în anii 1970-1980.

De asemenea, cei trei au convenit asupra necesităţii de a coopera îndeaproape cu Asociaţia Statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN) pentru implementarea iniţiativei privind o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă, promovată de Japonia şi Statele Unite. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.