Studenții chinezi fac fotografii de absolvire, simulând că sunt mai mult morți decât în ​​viață

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.06.2023 - 09:09
Studenții chinezi fac fotografii de absolvire - Foto: Xiaohongshu

Studenții chinezi fac fotografii de absolvire şocante, simulând că sunt mai mult morți decât în ​​viață. O fotografie o arată pe o tânără femeie, care este întinsă cu fața în jos, pe pământ, într-o rochie de absolvire, cu capa cu ciucuri pusă în lateral.

SHARE

Alții o arată prăbușită peste un scaun, sprijinită dramatic de un perete, ori atârnând nepăsătoare, peste balustrada unei scări.

Studenții chinezi fac fotografii de absolvire ciudate

Femeia din aceste imagini nu a fost rănită – cel puțin, nu fizic. Acestea sunt fotografii de absolvire, iar tema lor este „a fi mai mult mort decât viu”, conform legendei însoțitoare.

În ultimele săptămâni, rețelele de socializare chineze s-au umplut cu imagini de genul acesta, postate de proaspeți absolvenți, care au ales să evite portretele tipice idealizate, în favoarea fotografiilor despre care spun că reflectă mai bine realitatea dură cu care se confruntă. 

11,6 milioane de studenți, cifră-record, sunt așteptați să intre pe piața muncii, în această vară, dar perspectivele lor par sumbre. Șomajul în rândul tinerilor din mediul urban este la niveluri record, ajungând la 20,8% în mai, iar un aflux de noi solicitanți de locuri de muncă nu va face decât să crească concurența, conform CNN.

Citeşte şi: China cere Marii Britanii să predea Argentinei Insulele Falkland. Dar vrea să anexeze Taiwanul

În același timp, piața muncii în care vor concura este supusă stresului – reprezentând un risc pentru guvern, care până acum nu a reușit să inverseze o tendință care a fost parțial creată chiar de el.

Încetinirea economiei a fost afectată de politica zero-Covid a guvernului, acum abandonată, și de o suprareglementare în sectorul privat, pe 80% dintre locurile de muncă, la nivel național. Printre sectoarele cele mai afectate, se numără Tehnologia și Educația, două sectoare care ar atrage în mod normal un număr mare de absolvenți.

Toate acestea creează o imagine deprimantă pentru studenți, dintre care mulți se simt deja epuizați și descurajați, după ce au trecut prin sistemul de învățământ competitiv al Chinei, pentru a ajunge în acest punct.

Citeşte şi: Poate Japonia profita de tensiunile dintre China și Vest?

„Această diplomă de master este în sfârșit gata”, a scris o studentă, pe aplicația chineză Xiaohongshu, lângă o fotografie cu ea pe pământ, atârnând de șapca de absolvire și de teza de doctorat.

Într-o altă imagine, ea se preface că își aruncă teza într-un coș de reciclare. În comentarii, unii studenți mai tineri dezbat nerăbdători dacă merită să aplice pentru doctorat, în timp ce colegii mai în vârstă îi compătimesc.

Unul remarcă: „O postare grozavă, reflectă perfect starea mentală a studenților absolvenți”.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te