Stoltenberg îi răspunde lui Macron: NATO n-a murit încă. Europa nu va fi apărată de UE

DE Adina Mutăr | 08.11.2019 - 23:40

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, laudă angajamentul Statelor Unite pentru Alianță și atrage atenția președintelui francez Emmanuel Macron asupra divizării Europei.

SHARE

Într-un interviu pentru The Economist, publicat săptămâna aceasta, președintele francez Emmanuel Macron și-a arătat îngrijorarea asupra viitorului cooperării trans-atlantice, considerând că „NATO este în moarte cerebrală”.

Macron a subliniat că SUA și-a diminuat angajamentul față de Alianță și a făcut apel la unitate pan-europeană.

Într-un discurs la 7 noiembrie, în Germania, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția că orice încercare de a îndepărta Europa de America de Nord nu numai că va slăbi alianța trans-atlantică, ci riscă să dividă Europa însăși.

„Unitatea europeană nu poate înlocui unitatea trans-atlantică. Salut cu fermitate eforturile de consolidare a apărării europene, care pot spori capacitățile și împărțirea sarcinilor în cadrul NATO. Dar Uniunea Europeană nu poate apăra Europa. Este vorba în parte despre puterea militară. După Brexit, 80% din cheltuielile de apărare ale NATO vor veni de la aliații non-UE. Și Germania va fi singurul membru al UE care conduce unul dintre grupurile de luptă ale NATO în estul alianței”, a subliniat Stoltenberg.

Totodată, a precizat secretarul general al NATO, o Rusie mai agresivă este un motor-cheie pentru situația imprevizibilă cu care se confruntă Europa în special. Anexarea ilegală a Crimeii a fost prima dată după al Doilea Război Mondial când o țară a confiscat teritoriul alteia în Europa.

„America de Nord și Europa au răspuns într-un mod ferm. NATO a implementat cea mai mare întărire a apărării noastre colective de la sfârșitul Războiului Rece. Și Uniunea Europeană a stat fermă în aplicarea sancțiunilor economice, demonstrând Rusiei consecințele încălcării Dreptului Internațional și arătând puterea legăturii trans-atlantice”, a spus Stoltenberg.

„Este vorba și despre geografie. Din Norvegia în nord, până în Turcia, în sud și în S.U.A., Canada și U.K., în vest. Toate sunt esențiale pentru a menține Europa în siguranță.

„Spun toate acestea știind că mulți dintre voi vă gândiți la dezacordurile, diferențele și diviziunile dintre aliații NATO cu privire la comerț, energie, schimbări climatice, Iran și, cel mai recent, la situația din nord-estul Siriei. Am avut diferențe grave și înainte - de la Criza Suez din 1956 până la războiul din Irak, în 2003. Dar, la sfârșitul zilei, am fost întotdeauna capabili să ne unim în jurul sarcinii noastre principale: să ne protejăm și să ne apărăm reciproc”, a subliniat secretarul general al NATO.

China a devenit un lider global în dezvoltarea de noi tehnologii, de la 5G la colectarea unor cantități vaste de date globale.

„Prin urmare, trebuie să înțelegem ce înseamnă această creștere a influenței Chinei pentru securitatea noastră. Nu numai pentru securitatea noastră comună, ci și pentru libertate, democrație și statul de drept. Cea mai bună metodă de a face acest lucru este ca Europa și America de Nord să lucreze împreună”, a subliniat Stoltenberg, adăugând că
Alianța a fost creată în 1949 ca un „scut împotriva agresiunii”, fondată pe angajamentul solemn ca statele membre să se protejeze și să se apere reciproc.

„Unul pentru toți și toți pentru unul”, a îndemnat secretarul general al NATO, în contrast cu apelul președintelui francez.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te