Statuile lui Putin invadează fostele republici sovietice. Încă una, ridicată în Kîrghîzstan

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.12.2019 - 20:25

O stațiune de schi din Kîrghîzstan, la 30 de kilometri depărtare de capitala Bișkek, i-a făcut statuie lui Vladimir Putin, după ce a primit 1,2 milioane de dolari de la un fond de dezvoltare sponsorizat de Rusia.

SHARE

Cu o înălțime de aproximativ 2,5 metri înălțime, versiunea de bronz a președintelui rus poartă costum și cravată și privește spre munții acoperiți de zăpadă, relatează un site local, 24.kg.

Statuia a fost ridicată ca simbol al recunoștinței, după ce Fondul de Dezvoltare Ruso-Kîrghîz a oferit un împrumut de 1,2 milioane de dolari directorului stațiunii, Akbar Roziev, care a pus și o „inscripție de mulțumire”. Roziev a declarat că nu a găsit nicio bancă din Kîrghîzstan care să-i acorde un împrumut în condiții avantajoase.

Fondul de Dezvoltare Ruso-Kîrghîz a fost înființat în 2014 pentru a încuraja relațiile economice între cele două țări și este un mecanism de integrare a Kîrghîzstanului în Uniunea Eurasiatică, inițiativă promovată de Putin încă din 2011 în scopul de a relansa relațiile economice între Rusia și vecinii foști sovietici.

Statuia lui Putin se află alături de alte monumente celebre ale stațiunii, printre care fostul lider sovietic Vladimir Lenin și scriitorul kîrghîz Cinghiz Aitmatov.

Lui Putin i s-au ridicat mai multe statui în ultimii ani, inclusiv o statuie de bronz de 3,6 metri, care a fost raportată că a dispărut în mod misterios cu puțin timp înainte de dezvelirea sa în 2018 în regiunea Kurgan.

 

Statuia - piesa centrală a unui monument mult mai mare - se afla în spatele unui podium și în fața unei hărți a Rusiei și Crimeii. Autoritățile locale au organizat marea dezvelire a monumentului statuia lui Putin a dispărut. Se pare, că nu i-a plăcut liderului de la Kremlin.

În 2017, o statuie de bronz în mărime naturală a președintelui rus a fost instalată la o stațiune de schi din regiunea Ural, Cheliabinsk.

În 2016, au fost dezvăluite planurile pentru o statuie a lui Putin înfățișat ca un căpitan de navă în Crimeea.

„Aceasta este imaginea lui Putin, simbolic ca un căpitan rus, la cârma navei enorme a marii țări care este Rusia”, a declarat la vremea respectivă Serghei Șuvainikov, consilier local al Partidului Naționalist Rus.

În 2015, un grup de cazaci au dezvelit un bust al lui Putin înfățișându-l ca împărat roman. Bustul a fost instalat la 20 de kilometri de Sankt Petersburg pe un teritoriu aparținând cazacilor.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -