Statuia „Cristos Mântuitorul”, la care a lucrat și un sculptor român, a împlinit 90 de ani

DE Edi Neagu | Actualizat: 13.10.2021 - 10:40
Statuia domină orașul brazilian Rio de Janeiro. FOTO: Facebook

Capul celebrei statui din Rio de Janeiro a fost realizat de sculptorul român Gheorghe Leonida.

SHARE

Faimoasa statuie "Cristos Mântuitorul" din Rio de Janeiro a împlinit marţi 90 de ani de la inaugurare, ocazie cu care a fost organizată o ceremonie religioasă şi au fost lansate un cântec de samba şi un cupaj de Cachaça, băutura tradiţională braziliană, relatează AFP.

Ceremonia religioasă, programată iniţial la baza uriaşei statui care domină panorama metropolei braziliene Rio de Janeiro, s-a desfăşurat în cele din urmă la Catedrala Metropolitană, în centrul oraşului Rio, din cauza vremii nefavorabile.

"Noi carioca (aşa cum sunt cunoscuţi locuitorii din Rio) obişnuim să ne uităm la (statuia lui) Cristos, care este adesea ascuns printre nori, dar ştim că el este acolo", a declarat arhiepiscopul oraşului, Orani Tempesta, în timpul slujbei la care a participat primarul din Rio, Eduardo Paes.

"Încă trecem prin pandemie, însă cu o privire optimistă datorită vaccinării. Norii întunecaţi ai anului trecut se risipesc", a adăugat prelatul.

CITEȘTE ȘI: O polițistă sub acoperire l-a vrăjit pe traficantul Mizdron care vindea cocaină în cluburi de lux

Peste 58% din cei aproape şapte milioane de locuitori din Rio de Janeiro sunt vaccinaţi împotriva COVID-19, boală care a provocat moartea a 600.000 de persoane în Brazilia de la începutul pandemiei.

Înainte de izbucnirea pandemiei, statuia din beton, înaltă de 38 de metri, situată în vârful muntelui Corcovado, primea aproape două milioane de vizitatori pe an. Ea a fost închisă între martie şi august 2020, iar în prezent este nevoie de un certificat de vaccinare pentru a o putea vizita.

Cu ocazia aniversării a 90 de ani, uriaşul monument construit în stil art-deco a făcut obiectul unui amplu proces de restaurare.

CITEȘTE ȘI: Cu amanta gravidă în trei luni, Reghe anunță că divorțează. Anamaria Prodan: Laurențiu e Soarele meu

O melodie de samba intitulată "Alma carioca, Cristo redentor", precum şi un cupaj de cachaça, având pe etichetele sticlelor imaginea faimoasei statui, au fost lansate cu această ocazie.

În 1921, Biserica Catolică a organizat un concurs ce viza construirea unui monument religios cu ocazia centenarului independenţei Braziliei (1822). Inginerul brazilian Heitor da Silva Costa a câştigat concursul şi a consacrat 10 ani acestui proiect. Statuia a fost realizată de francezul Paul Landowski.

Monumentul a fost inaugurat pe 12 octombrie 1931. În 1973, statuia a fost declarată monument istoric, iar în 2007 a fost inclusă în rândul "Celor şapte minuni ale lumii moderne", potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te