Spionii ruși vizează politicieni, cu o campanie cibernetică răuvoitoare, pentru a submina democrația

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.12.2023 - 14:04
Spionii ruși vizează politicieni, cu o campanie cibernetică - Foto: Flickr/Blogtrepreneur

Spionii ruși vizează politicieni, cu o campanie cibernetică răuvoitoare, pentru a submina democrația. Regatul Unit a acuzat joi Rusia că a desfășurat o „campanie de activitate cibernetică rău intenționată”.

SHARE

Spionii ruși vizează politicieni, cu o campanie cibernetică răuvoitoare, pentru a submina democrația. Regatul Unit a acuzat joi Rusia că a desfășurat o „campanie de activitate cibernetică rău intenționată”, de ani de zile.

Aceasta este îndreptată împotriva politicienilor, funcționarilor publici și jurnaliştilor, şi este menită să submineze democrația britanică. 

Spionii ruși vizează politicieni, cu o campanie cibernetică răuvoitoare

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, parte a GCHQ - agenția de informații de profil a acestui stat, a anunţat că spionii ruși au condus campania cibernetică împotriva persoanelor și entităților britanice de profil cel puțin din anul 2015, până în acest an, vizând mai multe politici esențiale din Marea Britanie.

Grupul de hacking responsabil a fost identificat ca numindu-se Star Blizzard, despre care GCHQ a spus că face parte aproape sigur din agenția de spionaj a Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova.

În afirmațiile de activitate rău intenționată au fost incluse atacurile împotriva politicienilor din Regatul Unit, inclusiv prin e-mailuri de tip phishing, precum și țintirea universităților, jurnaliștilor, organismelor din sectorul public și organizațiilor neguvernamentale, „dintre care multe joacă un rol-cheie în democrația britanică”. se spune în raportul citat.

Citeşte şi: Hackeri proruşi au atacat site-urile Preşedinţiei, Guvernului şi MAE, în timpul vizitei lui Zelenski

NCSC (Centrul Naţional e Securitate Cibernetică) a mai spus că grupul de spionaj rus a divulgat documente comerciale dintre Regatul Unit și SUA, înainte de alegerile generale din Marea Britanie din anul 2019, și a pus mâna pe documente de la grupurile de reflecție din Marea Britanie, a căror activitate include apărarea democrației împotriva dezinformării.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a descris încercările de a interveni în politica Marii Britanii ca fiind complet inacceptabile, conform CNBC.

NCSC a spus că descoperirile au expus o parte a unui „model mai larg de activitate cibernetică”, desfășurat de serviciile secrete ruse pe tot globul.

Citeşte şi: Expert în securitate cibernetică: La fiecare 39 de secunde are loc un atac al hackerilor

Ca răspuns, Marea Britanie și aliații ei internaționali, inclusiv SUA, Australia, Canada și Noua Zeelandă, au emis un nou aviz de securitate cibernetică, menit să împărtășească detalii tehnice despre modul în care hackerii efectuează atacuri și despre felul cum țintele se pot apăra împotriva acestora.

De asemenea, UK a publicat îndrumări noi pentru persoanele cu risc mai mare de a fi vizate de atacuri cibernetice.

Raportul vine înaintea următoarelor alegeri generale din Marea Britanie, care urmează să fie convocate înainte de ianuarie 2025, după votul britanic pentru Brexit, din anul 2016.

Dovezile de până acum au fost neconcludente, nefiind suficiente pentru a proba faptul că Kremlinul s-a amestecat direct în votul pro-Brexit, deși un raport din anul 2020 a constatat că acest lucru se datorează în parte lipsei unei evaluări amănunțite din partea guvernului Regatului Unit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te