Spania a deschis o anchetă privind acțiunile serviciului secret rusesc GRU în Catalonia

DE Adina Mutăr | 22.11.2019 - 22:07
Manuel García-Castellón

Judecătorul Manuel García-Castellón de la Înalta Curte din Spania a deschis o anchetă privind acțiunile Unității 29155 a GRU, serviciul secret al armatei rusești, în Catalonia, informează El Pais.

SHARE

Ancheta, deschisă de judecătorul Manuel García-Castellón, a fost repartizată Oficiului de Informații Generale al Poliției Naționale, specializată în combaterea terorismului.

Cazul are ca obiectiv grupul militar de elită numit Unitatea 29155, despre care serviciile de informații din mai multe țări spun că este implicat acțiuni de destabilizare a Europei.

Potrivit cotidianului El Pais, în anul 2017, înaintea referendumului organizat de secesioniştii catalani la 1 octombrie, a fost semnalată prezenţa generalului rus Denis Sergheev, un veteran al serviciului rus de informaţii militare GRU, care ar fi călătorit în Spania sub numele de acoperire Serghei Fedotov.

Acesta ar fi „supervizat” și tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal, otrăvit împreună cu fiica sa anul trecut în Marea Britanie cu o substanţă neurotoxică.

Conform unor surse din cadrul investigaţiei, se încearcă acum determinarea motivului prezenţei acestui ofiţer rus în Catalonia înaintea, în timpul şi după referendumul secesionist.

Potrivit El Pais, nu este prima dată când apar suspiciuni privind o presupusă ingerinţă a spionajului rusesc în acţiunile separatiste catalane.

Garda Civilă din Spania a găsit legături între Rusia și unul dintre separatiștii catalani implicați în acțiunea de secesiune: Víctor Terradellas, fostul ministru al Relațiilor Internaționale din partidul acum dizolvat Convergența Democratică a Cataloniei (CDC) și un foarte apropiat al premierului catalan destituit, Carles Puigemont.

Terradellas l-a presat pe Puigdemont să declare independența Cataloniei, trimițâmdu-i numeroase mesaje pe WhatsApp.

Într-o discuție din 26 octombrie - ziua în care fostul premier a trebuit să decidă dacă va convoca noi alegeri regionale sau va declara independența - Terradellas a sugerat ca Puigdemont să se întâlnească cu el.

El a mai spus fostului premier că un emisar al președintelui rus Vladimir Putin a confirmat că Rusia va susține o declarație de independență a catalanilor. Când Puigdemont nu a răspuns la mesaj, Terradellas a trimis un altul: „Nici măcar nu ne ascultați. Merităm atâta lucru.”

Ulterior, Puigdemont i-a scris că declararea independenței „poate fi devastatoare” pentru Catalonia, la care Terradellas a răspuns că emisarul „a garantat că și fostul lider rus Mihail Gorbaciov ar susține declarația”.

Membrii unității 29155 au fost implicați în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia în Marea Britanie în martie 2018. Guvernul britanic a acuzat oficial doi ofițeri GRU identificați ca Alexander Petrov și Ruslan Boșirov (nume false) de a fi fost implicați în tentativa de asasinat.


Unitatea a fost legată și de încercarea eșuată de lovitură de stat din Muntenegru, în octombrie 2016.

Doi cetățeni ruși, foști spioni, Eduard Șișmakov și Vladimir Popov, au fost condamnați de Înalta Curte din Podgorica pentru tentativă de terorism și condamnați la pedepse lungi de închisoare pentru rolul lor în complot.

Mai multe servicii de informații occidentale au legat Unitatea 29155 de două încercări eșuate de a asasina un traficant de arme bulgar în 2015 și de o campanie de destabilizare în Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te