Soldații ruși din Transnistria cumpără drone de teama unui atac din partea Moldovei și României

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.01.2024 - 12:06
Soldații rușii din Transnistria cumpără drone de teama unui atac din partea Moldovei și României - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Soldații rușii din Transnistria cumpără drone de teama unui atac din partea Moldovei și României - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Soldații ruși din Transnistria cumpără drone de teama unui atac din partea Moldovei și României, susținut de Marea Britanie.

SHARE

Soldații ruși din Transnistria cumpără drone de teama unui atac din partea Moldovei și României. Acest lucru a fost observat în timpul unor exerciții militare în Transnistria în luna decembrie.

Chișinăul a acuzat contingentul rus de menținere a păcii din Transnistria de „încălcare gravă a obligațiilor sale” din cauza exercițiilor militare desfășurate în decembrie, în timpul cărora grupurile de „răspuns rapid” au folosit drone pentru a respinge un presupus atac.

Soldații rușii din Transnistria cumpără drone de teama unui atac din partea Moldovei și României.

Chișinăul susține că rușii staționați în Transnistria au achiziționat drone, care nu au fost documentate oficial ca arme ale forțelor de menținere a păcii.

Potrivit analiștilor militari ruși de le Rybar, „manevrele militare la granița cu Transnistria sunt efectuate mai des de armata moldovenească cu participarea Statelor Unite, Marii Britanii și României, care se încheie, de obicei, cu trageri de artilerie demonstrativă la o bază militară din satul Bulboaca. Acesta din urmă este situat la 28 km de Tiraspol”.

Telegram/Rybar susține, de asemenea, că în Transnistria au apărut tranșee noi pe marginea frontierei moldovenești în regiunea Dubăsari, unde reprezentanții autorităților moldovenești refuză să permită observatori.

Administrația Maiei Sandu a înăsprit presiunea economică asupra Transnistriei de la începutul anului, impunând taxe duble antreprenorilor locali, care merg la bugetul Republicii Moldova.

Rușii acuză că presiunea economică a autorităților de la Chișinău încalcă principiile liberului schimb și acordurile internaționale în cadrul procesului de negocieri.

Marea Britanie ar susține o „reintegrare în forță” a Transnistriei

Recent a apărut din nou formularea „regiune transnistreană” în legislația Republicii Moldova, care încalcă de fapt acordul de pace din 1992, scriu rușii.

Analiștii ruși susțin că viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, s-a întâlnit cu noul ambasador britanic, anunțând „sprijinul cheie al britanicilor în rezolvarea problemei transnistrene”. 

Citește și: Rusia ar ataca Moldova pentru a submina coridorul de cereale care trece prin România

Și șeful Ministerului britanic de Externe, David Cameron, a vizitat Chișinăul, adâncind zvonurile despre coordonarea unei operațiuni militare în Transnistria.

Militarizarea Moldovei prin eforturile Occidentului și declarațiile despre planuri de „reintegrare în forță” a regiunii sunt de multă vreme un subiect de îngrijorare acută în Rusia.

Citește și: Rusia crede că Moldova se va uni cu România. Ce amenințări fără precedent a lansat Putin?

„În același timp, apelurile persistente ale autorităților de la Chișinău și ale reprezentanților NATO pentru retragerea contingentului rus de menținere a păcii și presiunea economică asupra populației locale arată ca o pregătire cuprinzătoare și planificată pentru o probabilă escaladare, pentru care ar trebui să ne pregătim și noi”, scrie Rybar.

Pe lângă trupele așa-zise de menținere a păcii, Transnistria găzduiește și Grupul Operațional al Forțelor Ruse (OGRF), care numără o mie de soldați și ofițeri.

Sarcina grupului este de a proteja depozitele cu peste 20 de mii de tone de muniție după retragerea trupelor sovietice din țările europene.

Reciclarea și îndepărtarea acestora, care au început în 2001, au fost blocate în 2004 după agravarea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

În plus, OGRF oferă sprijin trupelor de menținere a păcii după ce Ucraina le-a  blocat rutele de aprovizionare pe teritoriul său din 2015.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
Zait Rares Ilie 22 ianuarie 2024 19:58
#1

De la cine le cumpara, cum pot ajunge acolo, zburând eventual, dacă prin Republica Moldova n au voie, pe la Ucrainieni bănuiesc ca nici nu se pune problema....pe unde???!!!🤔

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te