Și Spania are un „milițian”. O persoană a infectat singură alți 140 de oameni

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.09.2020 - 21:44
Insulele Canare. Foto Getty Images

140 de persoane aflate în Insulele Canare, ce aparțin Spaniei, au fost infectate cu coronavirus de un singur bărbat bolnav.

SHARE

Insulele Canare au raportat 7.325 de cazuri de coronavirus și 174 de decese până la 1 septembrie. Dintre acestea, 3.269 din persoane infectate au fost înregistrate doar în orașul Las Palmas, capitala insulei Gran Canaria. Cifra reprezintă  44% din totalul de cazuri identificate în tot arhipelagul aflat pe coasta de nord-vest a Africii, inclusiv cazuri active și soluționate.

Profesorul Lluis Serra Majem de la Universitatea Las Palmas din Gran Canaria și purtător de cuvânt al comitetului științific consultativ al guvernului canarian, a declarat pentru ziarul spaniol El Pais că focarul ar fi pornit de la o singură personă venită din Spania, care a participat la petrecerile din localurile de noapte aflate în cartierul Guanarteme.

Majem a declarat că în iulie „abia dacă existau câteva cazuri”, ceea ce le-a dat locuitorilor arhipelagului un fals sentiment de securitate. Acum, vârsta medie a celor infectați a scăzut din cauza cluburilor de noapte, care adună mai ales tineri. Iar majoritatea celor infectați sunt asimptomatici, ceea ce face și mai greu ca autoritățile să urmărească dacă aceștia stau în izolare sau ies din casă. 

Potrivit El Pais, între 14 august și 28 august, numărul cazurilor active din oraș a crescut de 7,2 ori, de la 246 la 1.965.

Sursa inițială probabil a transmis virusul la peste 140 de persoane și „ar fi putut fi principala cauză a focarului [în oraș]”, a declarat Majem. Cartierul Guanarteme se află la vest de plaja Playa de las Canteras din Las Palmas.

Amós García Rojas, șeful serviciului de epidemiologie din cadrul departamentului de sănătate publică din Insulele Canare, a declarat pentru El Pais că focarul a apărut în cluburile de noapte și apoi în întâlnirile familiale, ducând la „transmitere rapidă”.

„Este evident că atunci când există o astfel de răspândire, acest lucru este cauzat de faptul că oamenii nu au respectat liniile directoare", a declarat specialistul.

La jumătatea lunii august, în Insulele Canare a fost interzis fumatul deoarece autoritățile au constat că fumătorii nu pot sta la doi metri unul de altu. De asemenea, au obligat populația să poarte în permanență măști de față în public, adunări au fost limitate la 10 persoane și a limitat capacitatea cluburilor de noapte, a raportat Reuters.

Liderul regional Angel Victor Torres a subliniat o creștere a cazurilor pozitive la acea vreme.

Incidentul de supra-răspândire vine în contextul în care pandemia COVID-19 se înrăutățește în Spania. Șeful departamentului pentru situații de urgențe, Fernando Simon, a declarat într-o conferință de presă, potrivit Reuters, că Spania a raportat peste 23.000 de cazuri de coronavirus de vineri. Aproape 10.000 de infecții s-au înregistrat doar pe 21 august, cel mai mare număr de la vârful din martie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te