Serviciile secrete germane: Mercenarii Wagner, plătiți de Putin să comită masacrul din Bucea

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.04.2022 - 09:14
Mercenarii Wagner, plătiți de Putin să comită masacrul din Bucea/foto: dailymail
Mercenarii Wagner, plătiți de Putin să comită masacrul din Bucea/foto:ap

Atrocitățile barbare de la Bucea au făcut parte dintr-o strategie deliberată a Kremlinului, realizată cu ajutorul „expert” al mercenarilor Wagner, dezvăluie interceptările radio efectuate de serviciul german de informații externe BND.

SHARE

Serviciul german de informații externe, BND, a intrpretat mesaje din partea forțelor lui Putin care discută despre uciderea brutală a civililor în Bucea, oraș recucerit de Ucraina în weekend și în care s-a constatat comiterea de crime de război și crime împotriva umanității.

Transmisiile au fost corelate cu descoperirea cadavrelor în Bucea. Un soldat rus vorbea despre cum el și colegii săi au împușcat o persoană care mergea cu bicicleta. Cadavrul acelei persoane a fost descoperit în apropiere de locația interceptării.

Mesajele audio au fost transmise Parlamentului german de către BND pentru a demonta minciunile Kremlinului că acele cadavre din Bucea au fost puse în scenă de Ucraina după ce Rusia s-a retras, fiind un „fals monstruos”, scrie Der Spiegel.

Înregistrările arată, de asemenea, că Grupul Wagner a fost prezent în oraș și a jucat „un rol cheie” în masacru.

Armata privată care face „treburile murdare” ale Kremlinului

Compania militară privată Wagner a fost legată de o serie de crime, violuri și crime de război în întreaga lume. Este cunoscută drept „armata privată a lui Putin”, care efectuează „treburile murdare” ale Kremlinului, fără să implice direct conducerea statului.

Citește și

„Rasdughin”, misticul care-l îndeamnă pe Putin să conducă întreaga Europă. Are adepți și în România

Pink Floyd lansează primul single din ultimii 28 de ani, „Hey Hey Rise Up”, în sprijinul Ucrainei

Grupul Wagner este susținut financiar de oligarhul Evgheni Prigozin - un apropiat al președintelui rus, care este adesea supranumit „bucătarul lui Putin”.

Mercenarii Wagner au fost duși cu avionul în Ucraina în urmă cu câteva săptămâni, iar surse britanice de informații au anunțat că săpămâna trecută o parte din ei au fost desfășurați în Donbas după ce armata Rusiei a suferit pierderi grele.

Se estimează că aproximativ 1.000 de mercenari și comandanți superiori se află în Ucraina, potrivit Daily Mail.

Atrocități comise de mercenarii Wagner în alte zone

Anterior, mercenari Wagner au fost desfășurați în Africa, pentru „operațiuni negre”, pentru care Kremlinul nu vrea să-și asume responsabilitatea oficială.

În decembrie, UE a acuzat Grupul Wagner de „abuzuri grave ale drepturilor omului în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan și Mozambic”.

Fondatorul și liderul Grupului Wagner este Dmitri Utkin, fost colonel în Spetsnaz – forțele speciale ale Rusiei. El a numit grupul după numele său de cod în Spetsnaz.

Utkin este descris de presa rusă de opoziție ca un neo-nazist, care „care apreciază estetica celui de-al Treilea Reich”. El poartă tatuaje Waffen-SS pe umăr și un vultur pe piept.

Pentru „treburile murdare” efectuate în Siria, unde a ucis rebeli și dezertori din armata dictatorului Bashar al-Assad, Putin i-a acordat lui Utkin o medalie.

Recent, mercenari Wagner au fost implicați în masacrul a 300 de civili într-o operațiune din Mali.

Grupul Wagner a participat la execuția a 300 de civili, timp de cinci zile, în timpul unei operațiuni militare într-un oraș din centrul Mali, a declarat Human Rights Watch.

Crimele au avut loc între 27 și 31 martie în Moura, un oraș rural de 10.000 de locuitori din regiunea Mopti, un punct fierbinte al activității extremiste care s-a intensificat și s-a răspândit în țările vecine din regiunea Sahel.

„Incidentul este cea mai gravă atrocitate raportată în conflictul armat din Mali, care durează de un deceniu”, a declarat HRW.

Execuțiile raportate au stârnit condamnări din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene, a Franței și a Germaniei, care au cerut Guvernului malian să permită o anchetă independentă.

Sute de oameni neînarmați au fost luați din casele lor și duși pe malul unui râu din apropiere, au declarat martorii pentru HRW.

Mulți erau comercianți din satele din jur care veneau să participe la piața săptămânală a animalelor din oraș. Bărbații au fost ținuți cinci zile sub soare și selectați în mod arbitrar pentru a fi executați prin foc de armă, în timpul nopții.

Cadavrele au fost îngrămădite în trei gropi comune, potrivit HRW.

Operațiunea a implicat „peste 100 de bărbați vorbitori de limbă rusă”, potrivit mai multor surse de securitate care au declarat pentru HRW, fiind mercenari Wagner asociați cu guvernul puciștilor din Mali.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te