Agențiile de informații americane raportau de la începutul lunii ianuarie și insistau în februarie cu privire la pericolul global al unui nou coronavirus în China, avertizând că oficialii chinezi par a minimiza severitatea focarului.
Rapoartele nu au prevăzut momentul în care virusul ar putea ajunge în S.U.A. și nu recomandau măsuri speciale pe care ar trebui să le ia oficialii de sănătate publică, probleme care nu sunt de competența serviciilor de informații, însă atenționau că epidemia ar putea solicita guvernelor să întreprindă acțiuni rapide pentru a o conține.
Informațiile insistau asupra pericolului unui epidemii în China care avea potențial de pandemie, cu atât mai mult cu cât oficialii chinezi păreau să nu ia în seamă avertismentele propriilor specialiști în epidemiologie.
În ciuda acestui flux constant de rapoarte, Trump abia în a treia săptămână a lunii ianuarie i-a adus acasă pe diplomații americani din Wuhan, cu avioane închiriate.
Avertismentele agențiilor de informații din SUA au crescut în volum până la sfârșitul lunii ianuarie și la începutul lunii februarie, când aproape majoritatea rapoartelor incluse în documentele de informare zilnică pentru președinte erau despre COVID-19, au declarat oficiali care au avut acces la informări.
Insistența lui Trump că nu e nimic grav se baza pe asigurările președintelui Chinei, Xi Jingping, care, credea el, îi oferea informații reale despre modul în care virusul se răspândește în China.
În cele din urmă, Trump și-a schimbat tonul după ce i s-au arătat modele statistice despre răspândirea virusului în alte țări.
„Respect China și pe președintele Xi, pe care-l consider prieten, dar, din nefericire, virusul a venit din China și a scăpat de sub control”, a declarat Trump vineri.