Nou război în Balcani? Serbia și Kosovo, pe un butoi de pulbere. Negocierile din Bruxelles au eșuat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.11.2022 - 20:25
Serbia și Kosovo stau pe un butoi de pulbere/foto: Profimedia Images

Discuțiile dintre președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-ministrul kosovar Albin Kurti, de la Bruxelles, nu au reușit să calmeze tensiunile din nordul Kosovo, legate de eliminarea treptată a plăcuțelor de înmatriculare sârbești, dispută ce se îndreaptă spre violențe.

SHARE

O înregistrare video difuzată la 21 noiembrie de EBS, postul de televiziune al Uniunii Europene, îi arată pe cei doi oficiali discutând, în timp ce șeful diplomației UE, Josep Borrell, și Miroslav Lajcak, reprezentantul special al UE pentru dialogul Belgrad-Pristina și alte probleme regionale din Balcanii de Vest, erau așezați la mese în lateral.

Dar orice speranță de reușită a părut să se risipească după câteva ore de discuții.

„După mai multe ore de discuții, începând cu ora opt dimineața, cele două părți nu au căzut de acord asupra unei soluții astăzi", a declarat Borrell.

„Din motive de transparență, am prezentat o propunere care ar putea evita această situație periculoasă. Președintele Vucic a acceptat-o, dar, din păcate, premierul Kurti nu a făcut-o", a adăugat el.

„Din motive care nu îmi sunt clare, nu am reușit să ajungem la absolut niciun acord. Partea albaneză nu a vrut să accepte nimic", a declarat Vucic.

Kurti nu a făcut nicio declarație publică despre această întâlnire.

Tensiunile s-au accentuat în ultimele săptămâni, minoritatea sârbă din Kosovo fiind furioasă din cauza unei decizii a Guvernului kosovar de a elimina treptat vechile plăcuțe de înmatriculare a vehiculelor și documentele emise de Serbia.

Planul prevede ca mașinile cu numere de înmatriculare sârbești să fie reînmatriculate până la 21 aprilie 2023. Serbia se opune, insistând că plăcuțele de înmatriculare, care datează din anii '90, când Kosovo era parte a Serbiei, sunt neutre față de statutul Kosovo.

Autoritățile kosovare au început punerea în aplicare a planului de conversie a plăcuțelor de înmatriculare la 1 noiembrie, în ciuda apelurilor comunității internaționale de a amâna acest lucru.

În prima fază, autoritățile kosovare au emis avertismente pentru persoanele care conduceau vehiculele cu numere sârbești.

Citește și

VIDEO Momentul în care un polițist este împușcat de colegi fiindcă nu lăsa arma. Trăgea în infractor

Medicii de familie din Madrid încep o „grevă istorică”. Sunt obligați să consulte 60 de pacienți/zi

La 20 noiembrie, acestea au declarat că, începând cu 22 noiembrie, cei care încalcă legea se vor confrunta cu o amendă de până la 150 de euro.

Uniunea Europeană a solicitat Kosovo să acorde mai mult timp pentru eliminarea treptată. Statele Unite și NATO au avertizat, de asemenea, Kosovo împotriva unor acțiuni unilaterale care ar putea duce la o nouă escaladare a tensiunilor.

„Cred că există o responsabilitate importantă pentru eșecul discuțiilor de astăzi și pentru orice escaladare și violență care ar putea avea loc pe teren în zilele următoare", a declarat Borrell.

Departamentul de Stat al SUA a declarat la 20 noiembrie că Washingtonul speră că cele două părți pot ajunge la un acord în "zilele următoare".

Într-un e-mail la o întrebare scrisă a Serviciului Balcani al RFE/RL, Departamentul de Stat a declarat că este de acord cu UE că evenimentele recente în care au fost implicate cele două părți sunt "îngrijorătoare și au pus în pericol progresele importante înregistrate în cadrul dialogului condus de Uniunea Europeană".

Kosovo și Serbia au purtat un război sângeros la sfârșitul anilor 1990, Kosovo declarându-și în cele din urmă independența față de Serbia în 2008.

În ultimele luni, sârbii din Kosovo au protestat împotriva discriminărilor practicate de autoritățile kosovare, proteste ce au degenerat în violențe. Tensiunile sunt la cote maxime și, dacă nu se va ajunge la o soluție de compromis la Bruxelles, riscul de a degenera în conflict deschis între etnicii sârbi și albanezi este foarte mare.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te