VIDEO/FOTO Separatiștii din Donbas refuză reuniune de urgență cu Kievul. Evacuau un orfelinat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.02.2022 - 08:43
Copii de la un orfelinat, evacuați din Donețk/foto: twitter
Autobuzele au sosit în Donețk, pentru a prelua civilii/foto: ria
„Atentatul” cu mașina capcană/foto: ria
Ținta atacului, jeep UAZ din epoca sovietică/foto:ria

Separatiștii din Donețk și Lugansk au respins propunerea Kievului de a organiza o reuniune extraordinară a Grupului de Contact privind reglementarea în Donbass, fiind ocupați cu evacuarea femeilor și copiilor după un presupus atentat cu bombă în care nu a murit nimeni.

SHARE

Natalia Nikonorova și Vladislav Deinego, care își zic miniștrii de externe ai republicilor autoproclamate, au declarat vineri că propunerea ucraineană nu e realistă, după atentatul cu bombă care „a zguduit” Donețk.

Președintele rus, Vladimir Putin, a presat vineri Ucraina să intre în dialog cu separatiștii din Donbass, însă aceștia au fost ocupați toată ziua cu relatări despre „ofensiva” ucraineană.

O explozie puternică a fost raportată vineri în centrul orașului Donețk, în ceea ce ar putea fi mult așteptata diversiune pentru a justifica o intervenție a Rusiei. 

„O mașină a explodat în parcarea de lângă clădirea guvernului în jurul orei 19:00”, a comunicat biroul de control al încetării focului din Donețk pe Telegram.

RIA Novosti, agenția de presă de stat a Rusiei, a fost prima care a raportat despre „o mașină-bombă care a explodat în apropiere de sediul guvernului separatist vineri seară”.

Imaginile arătau un jeep UAZ din epoca sovietică arzând într-o parcare.

Citește și

Marea Britanie suspendă „vizele de aur”, lovind în oligarhii ruși. Rusia promite „un răspuns ferm”

Ziariștii-conservă: Rusia și China au aceiași corespondenți în România de pe vremea comuniștilor

Presa rusă a raportat apoi că mașina i-a aparținut lui Denis Sinenkov, șeful securității regionale din Donețk, în ceea ce părea a fi o tentativă de asasinat.

Nu s-au raportat morți sau răniți în „teribilul atentat”. 

Acesta s-a produs la câteva ore după ce Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republicii Populare Donețk, și Leonid Pasecinik, șeful Republicii Populare pro-ruse Lugansk, au ordonat ca femeile,  copiii și bătrânii să fie evacuați imediat, înainte de „invazia ucraineană”.

Imaginile arătau un grup de copii de la un orfelinat ce urmau a fi evacuați și autobuzele ce sosiseră pentru transportul civililor.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a ordonat vineri ministrului pentru Situaţii de Urgenţă, Aleksandr Ciuprian, să organizeze în Rostov pe Don, sud-estul Rusiei, cazarea celor care părăsesc cele două republici separatiste.

De asemenea, a cerut guvernului să asigure de urgenţă plata a 114 euro fiecărui refugiat care soseşte din Donbas în regiunea Rostov.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te