Poreclit „Modelul” pentru costumele elegante, cămășile scrobite și, în general, pentru atenția acordată aspectului său, Yossi Cohen, 58 de ani, se numără printre cei mai apropiați oameni ai lui Benjamin Netanyahu.
El a ocupat funcția de consilier în domeniul securității naționale al primului ministru din 2013. Cohen este singura persoană, poate, din Israel, care nu este atins de tulburarea politică.
Indiferent de scena socio-politică, spune Cohen, el va continua să se ocupe de securitatea Israelului, iar în acest domeniu lucrurile se precipită spre un conflict cu Iranul.
Deocamdată, Cohen consideră că e prea devreme să se gândească la funcții politice. Este de așteptat să rămână șef al Mossad cel puțin încă un an pentru a ajunge la cinci ani, la fel ca predecesorul său, Tamir Pardo, dar este posibil să se prelungească acest mandat, dat fiind scena geopolitică actuală.
Iranul a fost misiunea centrală a lui Cohen, obiectiv care nu a fost atins în totalitate. De la confiscarea arhivei nucleare, o echipă întreagă lucrează la întocmirea unei hărți cu „puncte fierbinți”.
Revelația publică a lui Netanyahu despre Turquzabad, ca un site care conține materiale radioactive ascunse (până în prezent, Iranul a refuzat cererile AIEA de a clarifica scopul acelei locații) și despre Abadeh, ca instalație de dezvoltare a armelor nucleare, avea la bază harta nucleară la care muncește Mossadul, scrie Jerusalem Post.
Motivul pentru care analiza arhivei necesită timp este faptul că vorbitorii autohtoni de Farsi și oamenii de știință în domeniul nuclear trebuie să parcurgă materiale vaste pentru a înțelege termenii tehnici găsiți în documente. Apoi, ele trebuie analizate și procesate în termeni comuni.
Cohen recunoaște, ca mulți înaintea lui, că este posibil să fie nevoie de forță militară până la urmă pentru a opri cursa iraniană pentru dobândirea armelor nucleare.
Ce ar face America într-un astfel de caz? Apropiații lui Cohen susțin că, în opinia șefului Mossad, este posibil ca SUA să participe la o astfel de misiune sau chiar să o conducă.
Între timp însă, transmițând un semnal clar către Israel și SUA, forțele rusești, iraniene și siriene au lansat primul exercițiu comun în regiunea Deir ez-Zor, Siria, nu departe de baza americană, pentru prima dată când o astfel de „axă a răului” acționează în Orientul Mijlociu.
Și tot transmițând un semnal clar, pentru prima dată avioane, muniție, logistică și forțe speciale iraniene au sosit în Siria „la lumină”, pentru exerciții militare. Și toate acestea, sub acoperirea aeriană rusească.
Yossi Cohen nu pare intimidat de această desfășurare de forțe. Acum, Mossadul are detalii complexe referitoare la programul nuclear iranian și o înțelegere profundă a modului în care funcționează acesta, atât strategic, cât și tactic.
Aceste informații sunt fundamentale pentru estimarea timpului când Iranul se apropie de obținerea armelor nucleare. Cunoașterea acestui „calendar” este un avantaj crucial.