Se destramă „caracatița” lui Putin în UE? Țara prietenă a României respinge relația strânsă cu Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.09.2024 - 08:44
Se destramă „caracatița” lui Putin în UE? Țara prietenă a României respinge relația strânsă cu Rusia - Foto: Profimedia images
Se destramă „caracatița” lui Putin în UE? Țara prietenă a României respinge relația strânsă cu Rusia - Foto: Profimedia images

Se destramă „caracatița” lui Putin în UE? Belgradul este pe care să „întoarcă armele” împotriva Rusiei pentru a-și atinge obiectivul de țară - aderarea la Uniunea Europeană.

SHARE

Vučić a recunoscut că Serbia a refuzat să se alinieze restului Europei în ceea ce privește impunerea de sancțiuni Rusiei, dar a declarat că Belgradul a condamnat în mod repetat invazia Ucrainei.

Se destramă „caracatița” lui Putin în UE? Țara prietenă a României respinge relația strânsă cu Rusia

Președintele sârb Aleksandar Vučić a negat că ar avea legături strânse cu omologul său rus Vladimir Putin și a respins sugestia că țara sa este un „cal troian” pentru Moscova.

Vorbind la conferința de securitate GLOBESEC de la Praga, Vučić a declarat că nu s-a întâlnit sau nu a vorbit cu Putin în cei peste doi ani de când Rusia a invadat Ucraina.

„Da, avem în mod tradițional legături foarte bune și nu ascundem acest lucru. Și nu mi-e rușine de asta cu Rusia. A fost întotdeauna așa între sârbi și ruși și suntem singura țară din Europa care nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei. Și, după cum puteți vedea, nu mă tem să spun asta deschis”, a spus el.

„Nimeni din Europa nu este de acord cu mine pe această temă, dar toată lumea din Europa îmi înțelege poziția”.

Citește și: Putin știe ce țări din Europa va ataca și când. A alocat 102.000.000.000€ pentru război în 2024

Serbia între „ciocan și nicovală”

Vučić a recunoscut că Serbia a rezistat până în prezent să se alinieze restului Europei în aplicarea de sancțiuni Rusiei, dar a declarat că Belgradul a condamnat în mod repetat invazia Ucrainei pe platforme internaționale precum Adunarea Generală a ONU.

Serbia și Turcia sunt singurele țări candidate la UE care au refuzat să impună sancțiuni.

Pe de altă parte, președintele Muntenegrului, Jakov Milatović, a declarat: „În urmă cu cinci ani, 30% din veniturile noastre din turism proveneau din Rusia. A fost un lucru greu să adoptăm sancțiunile împotriva Rusiei și să urmăm Consiliul UE. A fost un lucru greu, dar am reușit”.

Citește și: Conflict lângă România? Croația cumpără HIMARS din SUA. Serbia și-a luat avioane Rafale din Franța

Muntenegru este, de asemenea, o țară candidată la UE.
„Nu cred că vom face parte din Uniunea Europeană în 2028... Nu-mi mint poporul”.

Ce șanse reale are Serbia să devină parte a UE

Vučić a declarat că a avut o conversație „grozavă” cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar a admis că este puțin probabil ca Serbia să devină stat membru al UE până în 2028, data la care alte țări din Balcanii de Vest speră să adere la bloc.

„Nu cred că vom face parte din Uniunea Europeană în 2028, deoarece există multe probleme. În primul rând, aici avem un interes al Uniunii Europene, care sunt diferite din când în când de interesele noastre. Și cred că dacă unii dintre noi ar putea deveni membri ai UE, acest lucru nu se poate întâmpla înainte de 2030. Dar aceasta este doar evaluarea mea”, a spus el, potrivit euronews.com.

Serbia se chinuie de peste un deceniu să adere la UE

Serbia, care a devenit țară candidată la UE în 2012, a făcut puține progrese în domeniul statului de drept și al reformelor democratice, care sunt principalele condiții prealabile pentru aderarea la blocul celor 27 de națiuni.

Belgradul trebuie, de asemenea, să își alinieze politicile externe la cele ale UE, ceea ce ar include aplicarea de sancțiuni Rusiei.

În timpul protestelor de anul trecut, după două împușcături în masă, apelurile pentru un control mai strict al armelor s-au transformat rapid în proteste antiguvernamentale.

Protestatarii erau supărați pe regresul democratic al guvernului Vučić, acuzându-l de creșterea autoritarismului, a corupției și a legăturilor cu crima organizată.

Cel mai recent raport al Freedom House plasează Serbia la 18 puncte din 40 posibile în ceea ce privește drepturile politice, plasând-o în categoria regimurilor hibride, parțial libere, cu o tendință descendentă spre autoritarism.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te