Scriitor italian, impresionat de „Regina Marii Uniri”: „A contribuit decisiv la istoria României”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.02.2023 - 12:07
Scriitor italian, impresionat de „Regina Marii Uniri”: „A contribuit decisiv la istoria României” - FOTO: rediviva.it

Scriitorul Armando Santarelli, un cercetător al culturii române, profund impresionat de personalitatea originală și cu multiple fațete a Reginei Maria , a ținut să treacă în revistă autobiografia acesteia, subliniind că „este opera unei prințese care nu este cea din basme.

SHARE

Fără îndoială, acesta este portretul uneia dintre femeile care au marcat istoria modernă a României, din punct de vedere politic, social și cultural: Regina Maria.

Considerată pe drept cuvânt una dintre fondatoarele României moderne, a fost iubită și respectată de poporul său, pe care, în cele mai întunecate și dureroase momente ale războiului, nu l-a abandonat niciodată, dimpotrivă, l-a sprijinit personal, dedicându-și grija soldaților aflați pe front.

Regina Maria a fost o luptătoare și, în același timp, o femeie de caritate și de mare sensibilitate, pe care românii au ajuns să o aprecieze și să o iubească.

Citește și: VIDEO Balonul spion al Chinei, doborât de un F22 Raptor, a survolat silozuri nucleare în SUA

Pasiunea, curajul și determinarea ei au cucerit o țară care nu era a ei și în care ajunsese din întâmplare, contribuind, într-un moment istoric delicat, la formarea și dezvoltarea ei.

Regina Maria, un simbol în România

„Regina Maria … regina Maria.. Și în numele meu aproape că a vibrat un sunet de speranță. Am simțit deodată că trebuie să-mi dezvălui fața, că trebuie să mă prezint poporului meu fără un văl de doliu. O mare clamare s-a ridicat până la boltă, ceva puternic și imens care venea din adâncul atâtor inimi.

Citește și: Rușii jefuiesc muzeele ucrainene, de la icoane, la tezaurele de aur scitice. „Ordin de la Kremlin”

Și am ajuns față în față, eu și poporul meu! Și aceasta a fost ora mea, numai a mea, o oră pe care puțini oameni au primit-o, pentru că în acel moment nu aclamau doar o idee, o tradiție, un simbol, ci o femeie, femeia pe care o iubeau! Și în acel moment am știut că am învins, că străina, fata de peste ocean, nu mai era o străină, că aparțineam poporului meu cu fiecare picătură de sânge.”

Profundă și indisolubilă a fost relația acestei femei cu poporul român, încât a fost supranumită de contemporanii săi „Regina Marii Uniri”. Mai mult decât alții, ea a lucrat pentru unirea și recunoașterea internațională a Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei ca parte integrantă a națiunii.

Cartea „Povestea vieții mele” de Maria, regina României

Recenta reeditare în italiană a cărții „Povestea vieții mele” de Maria, regina României, apărută la editura Rediviva, în anul centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, a stârnit, și în Italia, un interes deosebit în rândul cunoscătorilor și admiratorilor de istorie și literatură română.

„Pentru că este o carte foarte importantă, pe care am apreciat-o foarte mult și ale cărei merite am considerat că este corect să le ilustrez. Și aici trebuie aduse mari laude Editurii Rediviva, pentru că ne-a permis să reluăm câteva pagini de neuitat și pentru că ne-a adus în atenție o bucată decisivă din istoria României.”

Întrebat de ce a numit această carte o „autobiografie” extrem de importantă, scriitorul italian Armando Santarelli spune: „Pentru că relatează viața, succesele și dezamăgirile, bucuriile și suferințele unei mari femei, suverana care a contribuit decisiv la istoria României, o țară care nu era a ei, dar pe care a ajuns să o iubească mai mult decât patria ei de origine, Anglia.”

„O femeie extraordinară, demnă nepoată a reginei Victoria și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. O femeie curajoasă, energică, responsabilă, care știa ce vrea, care a luptat din răsputeri pentru principiile în care credea și care nu a renunțat niciodată. A lupta este verbul care revine cel mai des în „Povestea vieții mele” și care desemnează atitudinea dominantă a reginei Maria.

Un singur exemplu: când, în primăvara anului 1918, în timpul Primului Război Mondial, lucrurile au devenit foarte rele pentru România, practic toate autoritățile române au fost în favoarea capitulării. Doar regina Maria a rămas fermă în decizia ei de a rezista până la capăt. Nimeni nu a reușit să o îndepărteze. Ea a continuat să creadă în victoria finală a aliaților și, după câteva luni, faptele i-au dat dreptate.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te