Autoritatea independentă de monitorizare (IMA), un organism creat de guvern pentru a supraveghea respectarea drepturilor cetăţenilor, a acţionat în justiţie Ministerul de Interne britanic, susţinând că Regatul Unit încalcă acordul de retragere din UE (aşa-numitul acord Brexit) prin faptul că le solicită cetăţenilor UE să solicite din dreptul de a trăi şi lucra pe teritoriul britanic.
Într-o audiere desfăşurată în noiembrie, avocaţii IMA au susţinut să schema respectivă le cere în mod ilegal să facă o a doua solicitare după ce deja primiseră permisiunea de a rămâne în Regatul Unit.
Citește și: VIDEO Cum a nins doar pe jumâtate de bulevard în București, iar pe cealaltă nu a fost pic de zăpadă
Conform schemei de legalizare a şederii în Regatul Unit post-Brexit, cetăţenii UE care dovedesc că, până la finalul lui 2020, au avut reşedinţa cel puţin cinci ani în această ţară primesc statutul de rezident permanent (settled status), ceilalţi putând obţine statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.
Citește și: EXCLUSIV 320.000 lei sporuri pentru angajații PMB care organizează Târgul de Crăciun. Sunt iradiați
Ministrul de interne Simon Murray a reacţionat, precizând că guvernul britanic va contesta decizia Înaltei Curţi londoneze.
''Cetăţenii UE sunt prietenii şi vecinii noştri şi ne luăm în foarte serios obligaţia de a le securiza drepturile. (...) Suntem dezamăgiţi de această decizie, după care intenţionăm să facem apel'', a spus Murray, scrie Agerpres.