Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU sub egida Rusiei, desfășurată la10 aprilie, a fost redusă la „o ședință de discreditare a Moscovei” de către Occident și aliați, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit aa.com.tr.
„La 10 aprilie, sediul ONU din New York a găzduit primul eveniment central sub președinția rusă a Consiliului de Securitate al organizației mondiale, și anume o dezbatere deschisă asupra riscurilor pe care le prezintă încălcarea obligațiilor pentru livrările interstatale de transporturi militare și produse cu dublă utilizare”, a declarat Zaharova.
Scandal la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU sub egida Rusiei
Zaharova s-a spus că discuțiile la început profesioniste, au degenerat în „atacuri antirusești” și „acuzații de amploare” asupra războiului din Ucraina din partea membrilor permanenți occidentali ai Consiliului, cu sprijinul aliaților lor.
Rusia, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, cu drept de veto, și-a asumat președinția rotativă a organismului ONU la 1 aprilie, pe fondul criticilor din partea Ucrainei și a aliaților.
Citește și: România și Polonia, „artileria grea” a NATO pentru Europa de Est cu „Bestia”, tancul Abrams
Anterior reuniunii CS al ONU de la 10 aprilie, Marea Britanie a blocat transmiterea pe internet a reuniunii informale privind Ucraina, programată pentru 5 aprilie, la care Moscova o invitase să vorbească pe Maria Lvova-Belova, comisarul Rusiei pentru Drepturile copilului.
Citește și: Distrugător american cu rachete ghidate în Marea Chinei de Sud. Armata chineză, „gata de luptă”
„Nu ar trebui să i se ofere o platformă ONU pentru a răspândi dezinformarea”, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii ONU a Marii Britanii într-un comunicat .
„Dacă dorește să dea socoteală despre acțiunile sale, o poate face la Haga”.
Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis luna trecută mandate de arestare pentru Lvova-Belova și președintele rus Vladimir Putin pentru acuzații de crime de război legate de deportarea ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de persoane în Rusia din Ucraina.
Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că noul videoclip cu execuția brutală, prin decapitare, a unui prizonier ucrainean subliniază necesitatea de a exclude Rusia din Consiliul de Securitate al ONU și din organizație în general.
Urmas Reinsalu, ministrul de Externe al Estoniei, a declarat că, după astfel de evenimente, este imposibil vreun dialog cu Rusia.