Specialiștii ruși evaluează că 1.000 de metri cubi de gaz ar putea ajunge la prețul de 2.200 de dolari, în timp ce, la 8 iulie, acesta era 1.800 de dolari.
Procesul de returnare și instalare a turbinelor ar putea dura din cauza divergențelor politice cu Canada și a verificărilor tehnice suplimentare.
Ministerul Federal al Germaniei pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice a declarat pentru Izvestia că se află în contact cu Ottawa pe această temă, în timp ce ministrul canadian al Resurselor Naturale, Jonathan Wilkinson, a confirmat că țara sa va returna echipamentele.
Citește și
VIDEO Înnebunită de atacurile cu drone, Rusia recurge la o armă electromagnetică avansată
VIDEO Putin a scos rachetele nucleare la „încălzire”. Medvedev amenință cu un război nuclear
Europa nu are cu ce să înlocuiască gazul rusesc, având în vedere că până la 46% din livrările sale provin de la Moscova și este complicat să folosească GNL în acest scop, deoarece volumele sale sunt insuficiente, spun analiștii ruși.
Directorul executiv al Departamentului pentru piața de capital de la Univer Capital, Artem Tuzov, se îndoiește că turbinele Siemens vor reveni în curând pe Nord Stream 1.
Va fi nevoie de ceva timp pentru a verifica și toate sistemele, a adăugat el. „Revenirea nu va fi rapidă. Va dura între două și patru săptămâni pentru a le returna la Gazprom și apoi urmează o perioadă lungă de testare a turbinelor pentru a vedea cât de bine au fost reparate. Nimeni nu ar vrea să instaleze turbinele care riscă să se strice după reparații într-o țară neprietenoasă. Astfel, timpul realist de lansare a turbinelor și de readucere a Nord Stream 1 la capacitatea sa proiectată este de două-trei luni. Așadar, riscul de creștere a prețurilor la gaze în Europa rămâne", a spus el.