S-a aflat motivul pentru care devenim nervoși și agresivi. Răspunsul în "somnul local" al creierului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.11.2024 - 18:55
S-a aflat motivul pentru care devenim nervoși și agresivi. Răspunsul în "somnul local" al creierului - Foto: Profimedia images
S-a aflat motivul pentru care devenim nervoși și agresivi. Răspunsul în "somnul local" al creierului - Foto: Profimedia images

S-a aflat motivul pentru care devenim nervoși, agresivi și necooperanți. Un nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences dezvăluie motivul principal care contribuie la creșterea agresivității și scăderea cooperării între indivizi.

SHARE

Conform cercetării, oamenii devin mult mai predispuși la comportamente ostile și mai puțin dispuși să colaboreze atunci când sunt epuizați mental.

S-a aflat motivul pentru care devenim nervoși și agresivi. Răspunsul în "somnul local" al creierului

Studiul a fost coordonat de Erica Ordali și a implicat 400 de participanți împărțiți în două grupuri.

Un grup a fost supus unor activități stresante înainte de testare, în timp ce celălalt grup a fost încurajat să se relaxeze.

Rezultatele au arătat că persoanele epuizate mental au avut tendința de a deveni mult mai agresive și mai reticente în a împărți resursele, iar zonele creierului responsabile pentru luarea deciziilor au prezentat semne evidente de oboseală, deși participanții erau trezi.

Sursa foto: Profimedia images

Fenomenul „somnului local”

Un al doilea experiment, efectuat pe un grup de 44 de persoane și monitorizat cu ajutorul encefalografului (EEG), a arătat o descoperire interesantă: fenomenul de „somn local”.

Anumite zone ale creierului, în special cele implicate în procesul decizional, emiteau unde specifice somnului chiar și în timpul zilei, când participanții erau complet treji.

Citește și: Temperatura care îți garantează somnul perfect în nopțile reci de iarnă. Ghid pentru somn odihnitor

„Am descoperit că anumite părți ale creierului, în special cele responsabile pentru luarea deciziilor, se opresc pur și simplu atunci când suntem foarte obosiți”, au explicat cercetătorii.

Cum gestionăm oboseala mentală

Pentru a preveni conflictele și a lua decizii mai bune, cercetătorii recomandă ca activitățile care necesită concentrare și luarea unor decizii importante să fie realizate dimineața, când mintea este odihnită.

Dacă simțim oboseală, este indicat să amânăm aceste sarcini pentru momente în care suntem mai odihniți. De asemenea, pauzele regulate sunt esențiale pentru a menține o capacitate optimă de a lua decizii pe parcursul zilei.

Citește și: Ce este metoda scandinavă de somn? De ce o preferă cuplurile și ce afecte are asupra dormitului?

Sursa foto: Profimedia images

Studiul are implicații semnificative pentru domenii precum educația, medierea și îmbunătățirea relațiilor personale.

Profesorul Pietro Pietrini, unul dintre autorii studiului, subliniază că „deciziile luate atunci când creierul este obosit nu sunt cele mai bune și pot afecta negativ relațiile cu cei din jur”.

Așadar, cel mai bine este ca în etapa din viață în care ajungem la o suprasaturare mentală să nu luăm decizii radicale și să evităm pe cât se poate implicarea în conflicte, potrivit medikatv.ro.

Ajutorul unui medic specialist în probleme neurologice sau un psiholog este întotdeauna binevenit atunci când ne confruntăm cu astfel de probleme legate de oboseala mentală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te