Ruşii cumpără proprietăţi în Mariupolul ocupat, investind în imobiliare la Marea de Azov

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.07.2023 - 20:12
Ruşii cumpără proprietăţi în Mariupolul ocupat - Foto: Profimedia Images

Rușii cumpără proprietăți imobiliare în orașul portuar ucrainean ocupat Mariupol, la peste un an după ce un asediu necruțător al Moscovei a lăsat metropola în mare parte în ruine. Autoritățile ruse s-au lăudat luni de zile cu eforturi de reconstrucție.

SHARE

Aproximativ 90% dintre clădirile rezidențiale ale orașului și a 60% dintre casele private au fost distruse.

Ruşii cumpără proprietăţi în Mariupolul ocupat

Până la 1.500 de civili au fost uciși și 350.000 au fugit de Mariupol, în timp ce forțele ruse asediau orașul, între sfârșitul lunii februarie și mai anul trecut.

Cumpărătorii de proprietăți din Rusia caută să investească pe piața imobiliară a oraşului Mariupol, ca potențială destinație turistică, datorită amplasării acestuia pe malul Mării de Azov.

Ei sunt puţin îngrijoraţi cu privire la contraofensiva în curs a Ucrainei, în teritoriile care duc la periferia Mariupolului, adică la aproximativ 80 de kilometri nord de oraș.

Citeşte şi: 42 de bărbaţi şi trei femei ostatici, care au apărat Mariupolul, au fost schimbaţi cu 3 piloţi ruşi

„Este înfricoșător că luptele pot izbucni din nou, dar războiul nu va continua pentru totdeauna”, a spus Irina, o cumpărătoare de proprietăți din orașul siberian Krasnoyarsk.

Aproximativ 100 de grupuri de pe VKontakte – cel mai mare site de socializare din Rusia – face publicitate proprietăților imobiliare din Mariupol, în timp ce luptele dintre forțele ucrainene și cele ruse continuă să se apropie de oraș, conform The Moscow Times

Popularul site de anunturi din Rusia, Avito, listează zeci de apartamente și case de vânzare, cu prețul mediu al unui apartament din oraș la doar 3 milioane de ruble (34.000 USD) și 4,8 milioane de ruble (54.500 USD), pentru case.

Citeşte şi: Echipa FC Mariupol va renaşte din propria ei cenuşă. Minunea aceasta fotbalistică se produce acum

„Granițele noastre sunt protejate în siguranță, de forțele armate [Rusia], iar războiul se apropie de sfârșitul logic”, crede un cumpărător, Eldar. „Cel mai rău lucru care s-ar fi putut întâmpla acolo s-a întâmplat deja”, a spus Olesya, un locuitor al orașului siberian Omsk.

Mariupol face parte din Regiunea Donețk, din estul Ucrainei, pe care președintele Vladimir Putin a anexat-o, împreună cu alte trei regiuni parțial ocupate ale Ucrainei - Lugansk, Zaporoje și Herson - în septembrie 2022.

Putin a vizitat Mariupol în martie, în prima sa călătorie în teritoriul ocupat. Atunci a vizitat nişte dezvoltări imobiliare făcute pentru etnicii ruşi ocupanţi, care au venit în Mariupol, împreună cu trupele de ocupaţie.

Restul oraşului a rămas însă devastat, fără apa curentă şi electricitate, în ruine.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te