Rusia vrea să dezlănțuie hasoul nuclear în Ucraina. Atacul care ar ucide milioane de oameni

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.09.2024 - 08:33
Rusia vrea să dezlănțuie hasoul nuclear în Ucraina. Atacul care ar ucide milioane de oameni - Foto: Profimedia images
Rusia vrea să dezlănțuie hasoul nuclear în Ucraina. Atacul care ar ucide milioane de oameni - Foto: Profimedia images

Rusia vrea să dezlănțuie hasoul nuclear în Ucraina. Atacul care dă fiori vecinilor Ucrainei. Ucraina acuză Rusia că plănuiește lovituri asupra centralelor nucleare înainte de venirea iernii.

SHARE

Rusia vrea să dezlănțuie hasoul nuclear în Ucraina. Atacul recent asupra orașului Zaporojie, în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, a provocat răniți și crește temerile unei catastrofe nucleare.

Rusia vrea să dezlănțuie hasoul nuclear în Ucraina. Atacul care ar ucide milioane de oameni

Rusia intensifică atacurile asupra Ucrainei, iar cel mai recent episod a avut loc în Zaporojie, unde cel puțin nouă civili, inclusiv un copil, au fost răniți în urma bombardamentelor aeriene.

Atacul a avut loc duminică seara, iar autoritățile ucrainene au precizat că trupele ruse vizează instalațiile nucleare, o acțiune care ar putea avea consecințe devastatoare pentru Europa și Asia.

Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat că locuitorii din mai multe clădiri de apartamente afectate de atacuri au fost evacuați.

„Conform serviciilor de informaţii ucrainene, Kremlinul pregăteşte lovituri asupra unor obiective nucleare critice din Ucraina înainte de sosirea iernii”, a declarat ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga.

Citește și: Rusia amenință UE cu războiul nuclear: „Satan II poate lovi Europa în 3 minute și 20 de secunde”

Centrala nucleară din Zaporojie, ținta unui posibil atac

Zaporojie, care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află în centrul tensiunilor.

Ucrainele susțin că Rusia urmărește să lovească „dispozitivele de distribuţie deschise și substațiile de transmisie, esențiale pentru funcționarea sigură a unităților nucleare”.

Citește și: Putin, presat de consilieri să atace nuclear Ucraina și Germania. Karaganov: „Să ardă Reichstagul”

 Orice deteriorare a acestor componente critice ar putea duce la întreruperea răcirii reactoarelor, provocând topirea combustibilului nuclear.

O analiză Al Jazeera avertizează că o explozie la centrala nucleară ar produce un nor radioactiv care s-ar putea extinde rapid în Europa și Asia, afectând sănătatea a milioane de oameni.

„Sunt îngrijorări serioase cu privire la structura de siguranță a reactoarelor, dar și la răcirea acestora, care este esențială pentru a preveni un dezastru. Dacă răcirea este întreruptă, combustibilul nuclear se poate topi, creând o presiune uriașă, cu riscul unei explozii", a explicat profesorul Michael Black.

Consecințele unui dezastru nuclear

În cazul unei explozii, efectele imediate și pe termen lung ar fi catastrofale. Evacuările masive ar fi necesare, iar radiațiile invizibile, dar detectabile cu echipamente speciale, ar contamina mediul pe o rază extinsă.

Experții avertizează că expunerea la radiații ar putea provoca intoxicații acute în rândul populației, dar și un val de afecțiuni canceroase în anii următori.

„Oamenii expuși la radiații în doze mici sau medii ar putea suferi de intoxicații acute, dar mulți ar putea dezvolta cancer în următorii ani”, a adăugat Ross Peel, expert la Centrul de Știință și Securitate de la Colegiul Regal din Londra.

Centrala nucleară din Zaporojie, construită în perioada sovietică, are șase reactoare răcite cu apă, fiecare cu o capacitate de 950 megawați, suficientă pentru a alimenta 900 de locuințe timp de un an.

O eventuală deteriorare a acestei centrale ar avea implicații dezastruoase nu doar pentru Ucraina, ci pentru întregul continent european.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te