Rusia sugerează UE să dea bani Belarusului pentru a opri migranţii, după modelul acordului cu Turcia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.11.2021 - 18:22
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a sugerat Uniunii Europene să ofere Belarusului asistenţă financiară pentru ca această ţară să oprească migranţii. / Foto: digi24.ro

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a sugerat Uniunii Europene să ofere Belarusului asistenţă financiară pentru ca această ţară să oprească migranţii care încearcă să ajungă în vestul Europei, la fel cu procedează cu Turcia.

SHARE

Lavrov a estimat că afluxul de migranţi este rezultatul politicii duse de UE şi NATO în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, relatează Reuters.

„La o anumită discuţie a experţilor politici s-a spus: De ce atunci când refugiaţii vin dinspre Turcia UE oferă asistenţă financiară pentru ca ei să rămână în Republica Turcia? De ce nu este posibil ca şi belaruşii să fie ajutaţi la fel?'', a afirmat Lavrov, în timpul unei conferinţe de presă la Moscova alături de arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul de externe al Vaticanului, fără să fie clar la ce discuţie s-a referit.

Citește și: Călin Popescu-Tăriceanu scapă de dosarul „Marciu”. Parchetul s-a răzgândit și solicită achitarea

''Această criză izvorăşte din politica pe care NATO şi statele UE au dus-o de-a lungul anilor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, încercând să impună acolo o viaţă mai bună şi viziunea occidentală a democraţiei'', a mai spus Lavrov, adăugând că Irak, Libia şi Siria sunt victime ale acestei politici.

''Aceste acţiuni nesăbuite au generat fluxuri de refugiaţi fără precedent. Aşadar, înainte de a face orice paşi, este necesar să amintim de unde au plecat toate acestea şi cine este vinovat'', a continuat şeful diplomaţiei ruse, susţinând că responsabilitatea le revine celor ''care au creat condiţiile ca această criză să izbucnească'' şi ea trebuie soluţionată ''pe baza respectării depline a principiilor dreptului internaţional''.

Peste 30.000 de migranţi veniţi majoritatea din Orientul Mijlociu şi Africa au încercat de la începutul anului să ajungă în UE trecând mai întâi graniţa Poloniei dinspre Belarus, aflux orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept represalii pentru sancţiunile europene impuse Belarusului după reprimarea mişcării de opoziţie care contestă corectitudinea alegerilor în urma cărora el a obţinut încă un mandat.

Citește și: La crematoriul Cenușa, monument muzeu abandonat de autorități, s-ar putea turna un film de groază

Mii de migranţi sunt în prezent la frontiera belaruso-poloneză sau în drum spre aceasta, unii încercând luni să doboare gardul de sârmă ghimpată pentru a intra în Polonia. Forţele de ordine poloneze au reuşit până în prezent să împiedice pătrunderile, dar se aşteaptă la noi confruntări cu migranţii.

În acest timp, preşedintele Lukaşenko a declarat într-un interviu că Belarusul nu va ''sta în genunchi'' în faţa UE. ''Nu căutăm ceartă'', a asigurat el în interviul din care agenţia Belta a publicat extrase. ''Nu sunt nebun, înţeleg perfect unde se poate ajunge (...) Ştim bine care ne este locul, dar nici nu vom sta în genunchi'', a spus Lukaşenko.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te