Rusia și China vor să construiască împreună o stație de cercetare pe Lună. Au semnat un memorandum

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 10.03.2021 - 22:51
Rusia și China au planuri comune/FOTO: unsplash.com
Rusia și China au planuri comune/FOTO: unsplash.com

Rusia şi China au anunţat marţi semnarea unui memorandum pentru construcţia în comun a unei staţii „la suprafaţa sau pe orbita” Lunii, care concentrează din nou ambiţiile spaţiale, scrie AFP. Nu se specifică un calendar sau sumele ce vor fi investite pentru acest proiect.

SHARE

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a precizat într-un comunicat că acest proiect, al unei „Staţii ştiinţifice selenare internaţionale", realizat împreună cu agenţia spaţială chineză, va fi deschis „tuturor ţărilor interesate şi partenerilor internaţionali".

Cu toate acestea, textul nu specifică un calendar sau sumele ce vor fi investite pentru acest proiect, notează AFP.

Potrivit Roscosmos, Rusia şi China vor stabili o „foaie de parcurs" şi vor desfăşura "o strânsă colaborare' pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.

Citește și: 4.500 de euro pe lună pentru fosta șefă a DIICOT, vinovată de închiderea dosarului „10 august”

„Staţia ştiinţifică selenară internaţională constă dintr-un ansamblu de instrumente experimentale de cercetare, creat la suprafaţă sau pe orbita Lunii şi conceput pentru a efectua activităţi pluridisciplinare", se menţionează în comunicat.

Rusia şi China au în vedere construcţia unei staţii selenare

Acest anunţ intervine în timp ce Rusia pare să rămână în urma multiplelor proiecte spaţiale ale altor state sau companii private.

Numeroase proiecte care au ca obiectiv Luna vizează satelitul natural al Pământului drept "banc de teste" către Marte, cum este cazul programului american Artemis.

Citește și: Adresa unei unități secrete, publicată de Voiculescu - motivul verificărilor Corpului de Control

Anul trecut, Rusia şi-a pierdut monopolul în cadrul zborurilor cu echipaj uman către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după prima misiune de acest gen reuşită de compania americană Space X. Compania are în vedere un zbor către Lună în 2023.

Cele două țări au semnat memorandumul 

Deşi beneficiază de o mare experienţă care datează din perioada sovietică, sectorul spaţial rus este afectat de dificultăţi în materie de inovare, precum şi de probleme de finanţare şi de corupţie.

Acest nou proiect selenar, dacă se va concretiza, ar putea relansa Moscova în cursă, cu ajutorul unui partener care nu îşi ascunde marile ambiţii spaţiale.

La jumătatea lunii februarie, China şi-a plasat sonda Tianwen-1 pe orbita lui Marte, o premieră pentru această ţară, realizată la aproape şapte luni de la lansare, în iulie.

În decembrie, China a adus pe Pământ şi eşantioane de sol de pe Lună, în cadrul primei misiuni de acest tip din ultimii peste 40 de ani.

China a adus pe Pământ sol de pe Lună

La rândul său, Statele Unite, cu care Rusia continuă să menţină o bună colaborare în domeniul spaţial, au realizat asolizarea cu succes a celui de-al cincilea rover - Perseverance - pe Marte, la sfârşitul lunii februarie.

În timpul mandatului fostului preşedinte Donald Trump, Washingtonul a stabilit revenirea americanilor pe Lună pentru 2024 în cadrul programului Artemis, însă succesorul său, Joe Biden, nu a făcut publice deocamdată priorităţile pentru explorarea spaţiului, potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te