Într-o postare pe Telegram, Slutsky, lider al Partidului Liberal Democrat de dreapta din Rusia (LDPR) și președinte al Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat, a scris că, dacă ar fi în locul Turciei, "nu aș fi prea flatat de asigurările pe care le-am primit în schimbul faptului că nu am pus veto la aderarea finlandezilor și suedezilor la NATO", potrivit TASS.
Slutsky a adăugat în postarea sa de miercuri cu privire la poziția Turciei față de NATO că "și lui Gorbaciov i s-a promis cândva ceva"
Slutsky nu a explicat mai detaliat de ce Turcia nu ar trebui să se "flateze" în legătură cu asigurările pe care le-a primit în acord.
"Aderarea Finlandei și a Suediei, de fapt, în prima linie a alianței și respingerea statutului lor de țări nealiniate va fi alegerea acestor țări", a adăugat el.
Citește și: SURSE Modificări de taxe și impozite. Noi accize la alcool și tutun. TVA crește la restaurante
"Cu toate acestea, ele ar trebui să înțeleagă în mod clar consecințele pe care un astfel de pas le-ar avea asupra relațiilor lor cu Rusia și asupra arhitecturii generale de securitate din Europa, care se află deja într-o criză profundă", potrivit Newsweek.
Citește și: Șeful NATO: Aderarea Finlandei și Suediei va fi „extrem de rapidă”, în numai câteva săptămâni
Turcia a fost de acord să susțină aderarea Suediei și Finlandei la NATO
Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat marți seară președintele finlandez Sauli Niinisto. El și premierul Suediei au avut o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma căreia a fost făcut anunțul.
Ulterior, un oficial american a dezvăluit că președintele Joe Biden a fost implicat în negocierile „din culise” dintre cele două țări nordice și Turcia.
„Pașii concreți ai accederii noastre la NATO vor fi agreați de aliații NATO în următoarele două zile, dar decizia este iminentă”, a mai precizat Niinisto.
În urma invaziei Rusiei în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie, atât Suedia, cât și Finlanda și-au anunțat planurile de a solicita aderarea la NATO, o alianță militară defensivă formată în prezent din 30 de țări membre.
Oficialii ruși, precum președintele Vladimir Putin, s-au opus vehement expansiunii NATO și au avertizat atât Suedia, cât și Finlanda să nu se alăture rândurilor sale. Putin a citat chiar perspectiva extinderii NATO ca fiind unul dintre motivele care l-au determinat să invadeze Ucraina.