Rusia îl condamnă pe tatăl unei adolescente care a publicat imagini care criticau războiul

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.03.2023 - 11:09
Rusia îl condamnă pe tatăl unei adolescente care a publicat imagini care criticau războiul - Foto: Profimedia Images

Un tribunal rus a condamnat la doi de închisoare un tată, pentru postări pe rețelele de socializare, care criticau războiul din Ucraina. Este o cauză juridică deschisă împotriva lui, după ce desenul fiicei sale, făcut la școală, opus invaziei, a atras atenţia.

SHARE

Alexei Moskalyov a fugit din arestul la domiciliu, înainte ca verdictul său să fie pronunțat în orașul său natal, Yefremov, din Rusia, și este în libertate, au declarat oficialii instanței.

Rusia a condamnat tatăl pentru desenele antirăzboi ale fiicei

Fiica sa, Maria, în vârstă de 13 ani, luată de autorități, i-a scris o scrisoare de susținere, pentru procesul său, de la orfelinatul în care locuiește, potrivit avocatului său, spunându-i: „Tati, tu ești eroul meu!".

Cazul lui Moskalyov a atras atenția internațională și a fost un memento sumbru, că Kremlinul își intensifică represiunea împotriva disidenței, vizând mai mulți oameni și pronunțând pedepse mai aspre, pentru orice critică a războiului. 

Moskalyov, în vârstă de 54 de ani, a fost acuzat că a discreditat în mod repetat armata rusă, o infracțiune bazată pe o lege adoptată de autoritățile ruse, la scurt timp după trimiterea trupelor în Ucraina.

Citeşte şi: Alertă în Rusia după ce o dronă a provocat o expozie în aproiere le Moscova și a rănit 3 persoane

El a fost inculpat pentru o serie de postări pe rețelele sociale, despre atrocitățile ruse din Ucraina, făcând referire la regimul terorist de la Moscova, conform Associated Press.

Potrivit avocatului său și activiștilor care l-au susținut pe tot parcursul procesului, necazurile sale au început în primăvara anului trecut, după ce fiica sa de 13 ani, Maria, a desenat o poză antirăzboi, la Şcoala Yefremov nr. 9, care înfățișa rachete zburând deasupra unui steag rusesc, spre o femeie și un copil, și a spus: „Slavă Ucrainei”.

Citeşte şi: Rusia amplasează arme nucleare tactice în Belarus până în iulie. Putin spune că Lukaşenko i-a propus

În aprilie 2022, Moskalyov a fost amendat pentru comentarii critice pe rețelele sociale. Apartamentul lui a fost percheziționat în decembrie și i s-a deschis un dosar penal, luna aceasta.

A fost plasat în arest la domiciliu, iar fiica sa a fost trimisă în orfelinat. La proces, care s-a încheiat luni, într-o singură zi, trei profesori și directorul școlii Mariei au mărturisit că au găsit întâmplător postările discreditatoare ale lui Moskalyov, pe rețelele de socializare.

Ei spun că desenul Mariei nu are nici o legătură cu cazul, contrazicând relatările avocatului și altor susținători. Bărbați în uniforme militare, cu medalii acoperindu-le piepturile, s-au prezentat la tribunal, aparent în sprijinul autorităților.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te