Germania ar plănui să distrugă Podul Crimeei cu rachete Taurus de 1.000.000$. Criză în NATO

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.03.2024 - 10:24
Rusia dezvăluie planul Germaniei de a distruge Podul Crimeei cu Taurus. Criză între aliați NATO - Foto: taurus-systems.de (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia dezvăluie planul Germaniei de a distruge Podul Crimeei cu Taurus. Criză între aliați NATO. Serviciile secrete occidentale nu sunt sigure dacă „dezvăluirea” Rusiei acuză Germania sau este un ajutor pentru cancelarul Olaf Scholz.

SHARE

Rusia dezvăluie planul Germaniei de a distruge Podul Crimeei cu Taurus. Criză între aliați NATO. Ofițeri militari germani de rang înalt au analizat opțiunile pentru efectuarea unui atac asupra Podului Crimeea, inclusiv cu utilizarea rachetelor Taurus cu rază lungă de acțiune, potrivit unei interceptări de origine necunoscută.

Se vorbea de predarea a 100 de astfel de rachete la Kiev, potrivit înregistrării audio din 19 februarie, între patru membri de rang înalt ai conducerii germane, potrivit Tass.

O transcriere audio a fost postată de redactorul șef al RT, Margarita Simonian, propagandista lui Putin, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare VK.

Rusia dezvăluie planul Germaniei de a distruge Podul Crimeei cu Taurus. Criză între aliați NATO

Cei patru ofițeri superiori germani au fost „identificați” ca fiind generalul de brigadă al Bundeswehr (Forțele Armate), Frank Grafe, șeful departamentului Comandamentului Forțelor Aeriene pentru operațiuni și exerciții; inspectorul forțelor aeriene germane Ingo Gerhartz; și doi ofițeri ai Comandamentului Spațial cu numele de familie Fenske și Frostedt.

Aceștia au discutat despre instrucțiunile ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, să lucreze la livrarea rachetelor Taurus în Ucraina, ce puteau fi predate în două tranșe a câte 50 de unități.

„Podul [Crimeea] este greu de lovit din est, este o țintă destul de îngustă, dar Taurus poate face asta și poate lovi și depozitele de muniție”, a spus Frostedt, potrivit „identificării” de pe înregistrare. 

Gerhartz a subliniat că „există o opinie că Taurus se va ocupa de asta, dacă este folosit avionul de luptă francez Dassault Rafale”.

Problema va fi analizată la următoarea sesiune a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat preşedintele Dumei, Viacheslav Volodin, pe canalul său Telegram.

Germania a deschis o investigație​

Ministerul Federal al Apărării al Germaniei a inițiat o investigație pentru a stabili dacă interceptarea este reală, potrivit European Pravda.

Un oficial al Ministerului German al Apărării a declarat că Serviciul Federal de Contrainformații Militare (BAMAD) a „inițiat toate măsurile necesare” pentru a investiga incidentul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Guvernul german ar trebui să explice înregistrarea, altfel Kremlinul ar considera că Berlinul își recunoaște „vinovăția”.

Demn de analizat este că această presupusă scurgere de informații în mass-media rusă a venit într-un moment în care discuțiile Germaniei despre posibila furnizare de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către Ucraina s-au intensificat, iar Guvernul federal o respinge categoric.

În această săptămână, cancelarul german Olaf Scholz a exclus încă o dată trimiterea de rachete Taurus în Ucraina, declarând că acest lucru ar însemna că Germania va deveni parte la războiul cu Rusia.

El a spus că Germania nu poate oferi Ucrainei „o armă cu o rază de acțiune de 500 km, care, în caz de utilizare incorectă, ar putea lovi o anumită țintă undeva la Moscova”.

Guvernul Regatului Unit a solicitat în mod privat Germaniei să furnizeze Kievului rachete Taurus cu rază lungă de acțiune.

Marea Britanie a propus o soluție pentru a depăși rezistența Berlinului la trimiterea de rachete, inclusiv un acord de schimb în care Marea Britanie ar furniza Kievului mai multe dintre propriile rachete Storm Shadow, Germania furnizând rachete cu rază lungă de acțiune Regatului Unit pentru a-și înlocui stocurile.

„Comportamentul lui Scholz ne-a arătat că, în ceea ce privește securitatea Europei, el este omul greșit, în locul greșit, la momentul nepotrivit”, a declarat fostul ministru al Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, într-un interviu pentru Evening Standard, potrivit  eurointegration.com.ua.

Au apărut dispute tensionate între aliați din cauza comentariilor lui Scholz care a dezvăluit că britanicii și francezii se află deja în Ucraina, „reglând tirul” rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow și SCALP.

„Comentariile lui Scholz sunt greșite, iresponsabile și o palmă pentru aliați. Scholz ar trebui să dea Taurus și să nu mai țină în loc securitatea Europei”, a declarat Alicia Kearns, președintele Comitetului restrâns pentru Afaceri Externe al Regatului Unit.

Scholz este acuzat că a făcut abuz de informații secrete din dorința de a justifica de ce nu dă rachetele Taurus, anume că Germania nu poate controla țintele Ucrainei, cum fac britanicii și francezii.

Citește și: Franța va doborî avioanele Rusiei cot la cot cu Ucraina. Putin amenință cu războiul mondial

Cu alte cuvinte, specialiști britanici și francezi îi asistă pe ucraineni în operarea sistemelor de arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor rusești.

În această criză apărută între aliați, dezvăluirea Moscovei pare să-l ajute pe Scholz să-și susțină decizia de a nu trimite rachete Taurus, în ciuda presiunilor aliaților. Germania furnizează cele mai multe arme și tehnică militară Kievului, dar niciuna dintre acestea nu duc la o schimbare semnificativă a frontului, ci doar la întreținerea acestuia, un război de uzură pe placul lui Putin.

Scufundarea navelor din Flota Mării Negre, opera amiralului Tony Radakin

O altă dezvăluire care arată dimensiunea participării non-combat a unor țări NATO la războiul din Ucraina este făcută de The Times.

Publicația scrie că retragerea șefului Statului Major al Apărării al Forțelor Armate Britanice, amiralul Tony Radakin, a fost amânată cu un an „datorită rezultatelor obținute în ajutorul acordat Ucrainei”.

Citește și: Pentagon: „Dacă Ucraina pierde, NATO se va lupta cu Rusia”. Încă trei țări trimit trupe în Ucraina

Amiralul britanic este considerat principalul strateg al majorității operațiunilor de sabotaj împotriva Flotei Mării Negre, inclusiv al atacurilor care au scufundat navele de război ale Rusiei, și coordonatorul pentru sprijinul acordat Forțelor Armate ale Ucrainei din partea altor lideri de rang înalt din NATO, inclusiv SUA.

Totodată, generalului Sir Jim Hockenhull, șeful Comandamentului Strategic, amiralului Sir Ben Key, șeful Marinei și generalului Gwyn Jenkins, vice-șeful personalului Apărării, li s-au prelungit mandatele până la patru ani vara trecută, deoarece aceștia cunosc cel mai bine situația de pe frontul ucrainean.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te