VIDEO Rusia, detronată la numărul de tancuri de marele dușman de lângă România. O premieră istorică

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.07.2023 - 13:41
Tancuri rusești - Foto: Profimedia Images

Ucraina ar putea avea pentru prima dată mai multe tancuri de luptă decât Rusia, potrivit unor noi date. Când a început războiul în Ucraina, Rusia avea 3.417 tancuri gata de atac, iar Ucraina avea doar 987 disponibile. Raportul de forțe pare că s-a schimbat.

SHARE

O compilație de date din diverse surse sugerează că Ucraina are în prezent aproximativ 1.500 de tancuri active, față de aproximativ 1.400 pentru Rusia, potrivit Bloomberg.

Rusia a început războiul cu 3.417 tancuri disponibile. În același timp, Ucraina avea 987, potrivit The Military Balance for 2023, un raport anual al think tank-ului International Institute for Strategic Studies care analizează inventarele de echipamente militare.

Rusia, detronată la numărul de tancuri de luptă 

În timp ce flota de tancuri a Ucrainei a continuat să crească, cea a Rusiei a fost grav sărăcită după 506 de război.

Ucraina a primit 471 de tancuri suplimentare de la începutul războiului, anul trecut, iar alte 286 urmează să sosească, conform datelor publicate de Institutul Kiel pentru Economie Mondială.

În timpul conflictului, Ucraina a pierdut 558 de tancuri și a capturat 546, sugerează datele furnizate de publicația open-source Oryx. Între timp, Oryx estimează că Rusia a pierdut 2.091 de tancuri în război. Aceasta este probabil o estimare cu aproximație, deoarece sunt numărate numără doar vehiculele distruse pentru care sunt disponibile dovezi foto sau grafice video.

În același timp Ucraina sugerează că numărul tancurilor distruse ar fi de fapt dublu, după ultima actualizare a situației de pre front.

Rusia a pierdut "aproape jumătate" din forța sa de luptă

Un înalt oficial britanic din domeniul apărării a declarat săptămâna aceasta că Rusia a pierdut "aproape jumătate" din eficiența sa de luptă de la invadarea Ucrainei.

De asemenea, Rusia a scos din depozite tancuri sovietice vechi de zeci de ani pentru a le trimite pe front, după ce a suferit pierderi grele de echipament.

Este dificil de confirmat cifrele exacte privind echipamentele, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina își tratează pierderile ca fiind informații clasificate, iar datele din surse deschise pot oferi doar estimări aproximative. De asemenea, nu este clar câte tancuri vechi, scoase la pensie, a scos Rusia, notează Bloomberg.

Rusia are 12.000 de tancuri... pe hârtie

Pe hârtie, Rusia are peste 12.000 de tancuri, dar se crede că majoritatea sunt învechite și sunt depozitate.  Multe dintre ele sunt prea dărăpănate pentru a mai fi utile la altceva decât ca sursă de fier vechi, se arată într-o estimare a situației serviciilor de informații militare britanice din 27 mai, potrivit The Kyiv Post.

În timp ce paritatea tancurilor pe câmpul de luptă ar putea fi promițătoare pentru Ucraina, Yohann Michel, specialist în război terestru la IISS, a avertizat Bloomberg că paritatea ar putea să nu fie suficientă.

"Chiar dacă situația este mai egală din punct de vedere numeric, nu așa funcționează lucrurile", a declarat Michel. "Problema este că Ucraina trebuie acum să recupereze teritoriul, deci este în ofensivă împotriva unor apărări bine pregătite, iar pentru asta ai nevoie de un avantaj puternic". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te