Rusia arestează un producător de film nominalizat la Oscar, pentru critici la adresa războiului

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.05.2023 - 16:06
Producător de film - Foto: Wikimedia/Odessa International Film Festival/CC BY-SA 3.0

Rusia a arestat un producător de film nominalizat la Oscar, Alexander Rodnyansky, şi pe regizorul de teatru Ivan Vyrypaev. Ambii sunt critici vocali ai lui Putin și a invaziei Ucrainei. Ei au fost acuzați că au răspândit informații false despre armata rusă.

SHARE

Audierile inițiale împotriva lui Rodnyansky și Vyrypaev au avut loc pe 27 aprilie, dar nu au fost anunţate de instanță până ieri.

Rusia arestează un producător de film de Oscar

Potrivit serviciului de presă al instanței, Rodnyansky și Vyrypaev, care locuiesc în afara Rusiei, vor fi puși în arest odată ce autoritățile ruse reușesc să-i rețină sau să-i extrădeze.

Ministerul de Interne al Rusiei l-a pus pe Vyrypaev pe lista federală de urmăritţi Rodnyansky, născut la Kiev, a fost printre cele mai influente figuri din cinematografia rusă, din ultimele decenii.

El a părăsit Rusia la câteva zile după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, și a vorbit în mod repetat deschis contra războiului.

Citeşte şi: Oponentul rus Alexei Navalnîi ar avea o boală misterioasă, care duce la o otrăvire lentă

În octombrie 2022, Ministerul de Justiție al Rusiei l-a declarat pe Rodnyansky agent străin. În prezent, producătorul de film își împarte timpul între Ucraina, Europa și Los Angeles și se pare că se află în prezent la festivalul de film de la Cannes.

Producător a peste 30 de filme, are patru nominalizate la Oscar, la categoria cel mai bun film străin: "Chief in Love", "Est-Ouest", "Leviathan" și "Loveless". Vorbind pentru Variety anul trecut, Rodnyansky a spus că a rupt complet relațiile cu Rusia:

„Am lăsat în urmă totul. Compania, casa, totul. Tot ce am avut.”

El a spus că crede că o întoarcere va fi posibilă doar „când războiul se va termina, [și] când Putin va fi terminat. Eu cred că Rusia ar trebui pedepsită în multe feluri. Este meritat”. 

Citeşte şi: Oponentul rus Vladimir Kara Murza, aproape condamnat la 25 de ani de închisoare, nu regretă nimic

Popularul dramaturg, regizor și actor Vyrypaev trăiește și lucrează la Varșovia, de câțiva ani și a vorbit de asemenea în opoziție cu invazia rusă a Ucrainei.

Tot ieri, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe oponentul și activistul antirăzboi Mikhail Krieger la o pedeapsă de șapte ani de închisoare, conform The Guardian

Krieger a fost arestat în noiembrie, sub acuzația de justificare a terorismului și incitare la ură, cu amenințarea la violență, în legătură cu postările de pe rețelele de socializare din 2020, în care a lăudat organizatorii atacurilor la clădirile Serviciului Federal de Securitate și a făcut referire la spânzurarea președintelui rus Vladimir Putin.

Campanie contra disidenţilor şi oponenţilor

Procurorii au cerut o pedeapsă de nouă ani. În instanță, chiar înainte de condamnare, Krieger a spus că este urmărit penal pentru „poziția sa antirăzboi și acum deschis pro-ucraineană”.

De când Putin a trimis trupe în Ucraina, în februarie 2022, guvernul a început o represiune împotriva disidenței, nemaivăzută din epoca sovietică. Campania masivă de represiune a Kremlinului a incriminat critica războiului.

Pe lângă amenzi și pedepse cu închisoarea, cei acuzați au fost concediați, incluși introduşi pe lista neagră, catalogați drept agenți străini sau au fugit din Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te